Podijeljena mišljenja o Sutorini kvare odnose

Iz zvanične Podgorice, ranije su rekli da to pitanje smatraju okončanim (Al Jazeera)

Ustavnopravna komisija Parlamenta Bosne i Hercegovine organizovala je javnu raspravu o Sutorini.

Taj dio teritorije, koji je u sastavu Crne Gore, nekada je pripadao Bosni i Hercegovini. Poslanik SDP-a, Denis Bećirović, podnio je prijedlog rezolucije kojim traži da bh. parlament neprihvatljivim ocijeni prijedlog ugovora o granici sa Crnom Gorom.

Mnogi su sa javne rasprave poručili da se Sutorina mora vratiti Bosni i Hercegovini.

Okončano pitanje

Iz bh. Komisije za granice odgovorili su da je Dejtonskim sporazumom i mišljenjem Badinterove komisije definisano da je Sutorina crnogorska teritorija.

Iz zvanične Podgorice, ranije su rekli da to pitanje smatraju okončanim.

Ugovor o granici dvije države čeka na ratifikaciju u državnim parlamentima Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

“Politički gledano s aspekta interesa države nikada nije baš pametno dirati pitanje granica, ali ako postoji argumentacija morate je uzeti u obzir, pogotovo kada je riječ o ozbiljnoj argumentaciji“, kazao je Željko Komšić iz Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma BiH.

Željko Obradović iz Komisije za granice BiH je kazao da Sutorina nije sastavni dio BiH.

“Mislim da nam ovo nije potrebno, da je to je jedan avanturizam da šteti Bosni i Hercegovini, da nije prihvatljiv i ne koristi BiH. Ugovor koji smo napravili sa kolegama iz Crne Gore je prihvatljiv u pravičan“, kazao je on.

Opterećenje za odnose

“Predstavnici crnogorske Vlade posljednjih mjeseci nekoliko puta su ponovili da je za njih pitanje Sutorine završena stvar i da očekuju brzo potpisivanje ugovora o granici. Predsjednik države Filip Vujanović odložio je slanje ambasadora u Sarajevo do konačnog određenja Bosne i Hercegovine o rezoluciji“, istakao je Emilio Labudović iz Demokratskog fronta.

On je također kazao da u crnogorskoj opoziciji, ovakav stav države smatraju ležernim jer, kažu pitanje razgraničenja već opterećuje odnose dvije države.

Izvor: Al Jazeera