Podjele među iračkim šiitima

Al-Sadrovi zahtjevi upućeni Assadu da odstupi ukazuju na promjene u iračkoj vanjskoj politici (Al Jazeera)

Sirijska kriza je još od samog početka ostavila traga i na iračkoj sceni te dodatno ojačala sektašku polarizaciju na terenu. Tako su se sunitske struje priklonile „sirijskoj revoluciji“, dok su šiitske, pak, dale prednost pružanju podrške sirijskom režimu.

Međutim, posljednji stavovi iračkog premijera Haidera al-Abadija kojima je osudio napade hemijskim oružjem u Siriji, te zahtjevi Muqtade al-Sadra, vođe Sadrističkog pokreta (Tayyar al-Sadri) upućeni Basharu al-Assadu da odstupi s vlasti, svakako su indikativni i ukazuju na promjene u iračkoj političkoj viziji nakon dolaska republikanca na vlast u SAD-u.

Također, ovakvi stavovi su, prema mnogima, odraz internih šiitskih nesuglasica koje bi se kasnije mogle razviti u dublje podjele.

Prema Abdelu Azizu Aldhalimiju, delegatu šiitskog bloka Al-Ahrar, u Al-Sadrovom zahtjevu upućenom sirijskom predsjedniku Assadu da odstupi očituje se „otvoreno protežiranje sirijskog naroda i svih drugih naroda koji traže svoja prava“. Za Al Jazeeru naglašava kako se iza ovog stava ne kriju interesi ili politička pozadina, uz napomenu da oni osuđuju američke napade općenito.

Za stavove pojedinih pro-Assadovih političkih stranaka unutar šiitske Nacionalne alijanse Aldhalimi kaže kako oni pripadaju političkim stranama koje dijele zajedničke vizije i interese sa sirijskim režimom, zbog čega je prirodno da staju u njihovu odbranu. Što se tiče Al-Sadra „njegova pažnja je usmjerena na projekat kojeg je usvojila većina Iračana, koji se ne može ograničiti samo na Sadristički pokret“.

Sadristički politički blok Al-Ahrar obustavio je na neko vrijeme svoje sastanke unutar Nacionalne alijanse, budući da je usvojila stavove koji nisu u skladu s njihovom reformskom vizijom, ali i zato što se odbija odreći svojih privilegija upravljanja državom i ne ostvaruje težnje javnosti, prema riječima ovog bloka.

Prvi znaci podjele

Iako snage lojalne Narodnoj mobilizaciji, prije svega bivši premijer Nouri al-Maliki, smatraju kako su „američki napadi jasna agresija i da idu u korist tekfirijskim snagama“, Iqbal Abdul-Hussein, zastupnica šiitske koalicije Država zakona, kaže kako su američki napadi bili iznenađenje i da oko tog pitanja i dalje postoje nejasnoće. Cijela ova stvar mogla bi biti avanturizam i ništa više, stoga čekaju na rezultate istrage koje će predočiti sirijska Vlada, prije nego donesu jasnu odluku u tom pogledu.

Abdul-Hussein za Al Jazeeru naglašava kako svaka stranka u sastavu Nacionalne alijanse ima svoj stav o ovom događaju. Budući da se ovo pitanje ne tiče Iraka, već njegove susjedne države, sasvim je normalno da se mišljenja oko tog pitanja razlikuju. Neslaganje u stavovima je normalna stvar, smatra ona. I ranije su se javljale podjele oko niza zakona, što ne znači uvod u raskol ili stvarni raskol, tvrdi ova zastupnica.

Iako se Al-Maliki još nalazi na čelu Islamske stranke Dawa, kojoj pripada Al-Abadi, irački premijer je ovoga puta zauzeo različit stav, što bi mogao biti novi pokazatelj podjela koje bi se mogle desiti i unutar istog bloka.

Kolumnista Haider al-Karkhi kaže kako je posljednji napad hemijskim oružjem promijenio mnoge stavove Al-Abadija i Al-Sadra, ali i drugih strana prema sirijskom predsjedniku Al-Assadu. Pored toga, Al-Abadi je počeo ozbiljno razmišljati o tome da zauzme konačan stav o sukobu dvije ose: „Amerike, Britanije, Francuske i država Zaljeva sa jedne, te Rusije i Irana sa druge strane“. Po svemu sudeći, Al-Abadi postaje veoma blizak američkoj osi, smatra on.

Formiranje novog bloka

Al-Karkhi dodaje kako će stavovi o Assadu dovesti šiitsku bazu i snage unutar nje na raskršće, pogotovo jer osobe bliske Iranu, poput Al-Malikija, neće prihvatiti odustajanje od podrške sirijskom režimu.

Prema tome, politička dešavanja unutar Nacionalne alijanse postaju još maglovitija, dok će budućnost otkriti stavove koji će podijeljenost unutar Nacionalne alijanse učiniti dosta jasnijom, smatra on.

Moguće je da se u izbore uključi i šiitska politička ekipa izvan okvira Nacionalne alijanse, naročito ako se uzme u obzir da se alijansa suočava sa sve većim stvarnim podjelama, što su ranije priznali i neki od njenih najistaknutijih lidera.

Kada se izvor snage pretvori u izvor slabosti, možemo vidjeti formiranje novog bloka izvan tradicionalne šiitske baze, što znači da je šiitsko jedinstvo uistinu već došlo na razmeđe.

Smatra da Al-Abadi želi izgraditi mostove u odnosima sa državama regije, uz očuvanje dobrih odnosa s Iranom. Ovakav pristup, dodaje, uslijedio je nakon iskustva sa „strujom otpora“ koje nije donijelo opipljive rezultate za Irak, što mu je pomoglo da shvati kako je neophodno promijeniti pravac u vanjskim odnosima sa arapskim i stranim državama.

Izvor: Al Jazeera