Podjele među prosvjetarima u Srbiji

Nastavlja se štrajk prosvjetnih radnika u Srbiji. Časovi u blizu 170 škola i dalje će trajati 30 minuta.

U međuvremenu, došlo je do podjele među sindikatima kada su dva među njima postigla dogovor sa Ministarstvom prosvjete, javlja Natalija Lučić, novinarka Al Jazeere.

Preostala dva donijela su odluku da nastave štrajk sve dok Ministarstvo ne da garancije da će zahtjevi biti ispunjeni.

Iz Unije sindikata prosvjetnih radnika poručuju da će štrajk trajati sve dok ne vide konkretne poteze Ministarstva.

Jasmina Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika je kazala: “Glavni odbor doneo je odluku da ne prihvatimo predlog o rešavanju spornih pitanja. Tražimo dodatne garancije naročito za tačku dva, a to je rešavanje materijalnog pitanja zaposlenih, dok smo istog momenta spremni da potpišemo novi kolektivni ugovor”.

“Osnovni zahtevi prosvetara su da se prosveta izuzme od smanjenja plata od 10 odsto, što je mera štednje vlade Srbje, kao i da se potpiše novi kolektivni ugovor, i da se uvedu platni razredi kako bi plate u javnom sektoru bile jednake prema stepenu obrazovanja”, javlja Lučić.

Vremenski okvir

“Kako su nam rekli u Uniji sindikata prosvetnih radnika, oni neće prekinuti štrajk sve dok ministar ne da precizno vremenski rok kada će ispuniti njihove zahteve”.

Novinarka Al Jazeere javlja da je prema riječima sindikalaca koji su obustavili štrajk, Ministarstvo je pristalo da ispuni sve navedene zahtjeve i štrajk će obustaviti u srijedu 18.februara.

Ona je dodala da je do podjele među prosvjetarima došlo kada su dva sindikata postigla dogovor sa Ministarstvom prosvjete, dok ostala dva traže dodatne garancije.

“Preostala dva sindikata navode da nije došlo do razilaženja u mišljenjima među prosvetnim radnicima, već samo da su jedni poverovali na reč, dok drugi čekaju neke konkretne poteze ministra”, javlja novinarka Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera