Podnesen zahtjev za stečaj u Alumini

Uprava kompanije od početka se opirala stavu Vlade bh. entiteta Republika Srpska (Al Jazeera)

Predsjednik uprave zvorničke Alumine Milorad Motika predao je sudu zvanični zahtjev za stečaj ove kompanije, bez odobrenja Odbora povjerilaca Fabrike glinice Birač, saznaje banjalučki poslovni portal Capital.

U Okružnom privrednom sudu u Bijeljini za Capital su potvrdili da je Motika zahtjev za stečaj podnio 5. maja, a kao razlog je naveo prijeteću platežnu nesposobnost.

Uprava kompanije, koja se od početka opirala stavu Vlade bh. entiteta Republika Srpska da se postigne dogovor s Pavgordom iz Foče, guranjem Alumine u stečaj pokušava izbjeći namirenje Pavgorda.

Cilj je izbjeći novu blokadu računa, koja bi uskoro trebala uslijediti, jer, kako se saznaje, najavljeni pregovori još nisu počeli.

Problemi Alumine pojavili su se nakon što joj je fočanska firma Pavgord, na osnovu sudskog rješenja, blokirala račune, pokušavajući tako naplatiti potraživanja koja ima od Fabrike glinice Birač.

Račun blokiran 12. aprila

Računi Alumine deblokirani su 15-ak dana kasnije, nakon što je postignut kompromis da počnu pregovori s Pavgordom o priznavanju dijela potraživanja.

Stečajni upravnik Birča iz Zvornika Lazo Đurđević potvrdio je da je uprava Alumine podnijela zahtjev za stečaj, ali o detaljima nije želio govoriti, dok se Motika nije javljao na telefon.

Podnošenje zahtjeva za stečaj Alumine, firme kćeri Birča, kako saznaje Capital, izazvalo je oštru polemiku na posljednjoj sjednici Odbora povjerilaca Fabrike glinice.

Osnovni sud u Zvorniku 12. aprila blokirao je račun Alumine na zahtjev Pavgorda, a deblokirao ga je 26. aprila na 60 dana nakon što je u Vladi RS-a održan sastanak svih učesnika u ovim sporovima i prihvaćen zahtjev Pavgorda da im se prizna dio od ukupno 155 miliona konvertibilnih maraka (blizu 78 miliona eura) potraživanja od Birča.

Ta potraživanja Pavgord je ranije kupio od litvanske banke Ukio u stečaju.

Izvor: Agencije