Podrška grčke policije Zlatnoj zori

Kako se siromaštvo produbljuje, ekstremno desničarska stranka Zlatna zora ulaže velike napore da osvoji naklonost ljudi, dijeleći odjeću Grcima u teškim vremenima. 

Reporter Al Jazeere Barnaby Phillips javio se iz Atine, gdje je upoznao ljude koji tvrde da grčka policija i Zlatna zora često rade zajedno. Kažu da ih je policija pretukla u pritvoru, nakon što su privedeni na protestu protiv Zlatne zore.

„Psovali su nas i govorili da bi nas ubili da je politička situacija drugačija. Fotografisali su nas i snimali, rekli su da će snimke poslati Zlatnoj zori, a da ćemo onda dobiti šta smo zaslužili“, rekao je jedan od svjedoka.

Policija ovo poriče i tvrdi da postoje forenzički dokazi da niko nije tučen u pritvoru. No, policija je pod pritiskom – moral je nizak, a demonstriraju i ispred Parlamenta zbog smanjenja plata.

Dimitris Kyriazidis, bivši šef Sindikata policije, a sada parlamentarac, rekao je da po njegovom mišljenju od 25 do 30 posto policajaca podržava Zlatnu zoru i taj broj raste.

“Nije riječ  samo o policiji, tu je i vojska, obalna straža, vatrogasci. Vidim kako se okreću krajnjoj desnici i Zlatnoj zori.

Moramo biti vrlo oprezni“, rekao je on.

Premlaćen imigrant

“Analizirali smo rezultate posljednjih izbora sa jednog biračkog mjesta, ali i drugih širom Atine gdje je policija glasala na posljednjim općim izborima. Rezultati su upečatljivi”, javio je Phillips.

U centru Atine, Zlatna zora je dobila 7,8 posto glasova. Ali, na 13 biračkih mjesta uz policijske stanice, gdje je poznato da je glasala policija, Zlatna zora je dobila 20,3 posto glasova.

Širom Atine, tamo gdje je glasala policija, postotak Zlatne zore gotovo uvijek raste.

Ilias Panayiotaros iz Zlatne Zore vjeruje da njegova stranka ima podršku policije.

“Imamo podršku od svih“, kaže on. Na pitanje da li podrška dolazi i od policije odgovara: “I od policije, naravno, zašto ne? Policajci su svaki dan na ulici. Oni su na prvoj liniji i gledaju šta se događa, oni to osjećaju.”

Jednom prilikom je policija tajno snimljena kako premlaćuje imigranta u oronulom kvartu – policija kaže da je jedan policajac suspendiran, a drugi novčano kažnjen.

“Grčka policija potpuno poštuje ljudska prava građana, useljenika, i svih ostalih. To je naš prioritet. Grčka policija nema nimalo tolerancije prema rasističkom nasilju“, kaže portparol policije Christos Manouras.

No, ljevičarske i anarhističke grupe ne vjeruju policiji. One sada organizuju vlastite antifašističke patrole kroz centar Atine.

Policija se suočava s krizom legitimiteta dok podjele u grčkom društvu postaju oštrije.

Izvor: Al Jazeera