Podrška Hrvatskoj, potraga za otmičarima Salopeka

Tomislav Salopek otet je krajem jula u Kairu (Facebook)

Svjetski zvaničnici izrazili su podršku Hrvatskoj te najoštrije osudili nepotvrđenu vijest o navodnom pogubljenju hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka u Egiptu, dok se nastavlja potraga za njegovim otmičarima.

Svjetske agencije jučer su objavile, pozivajući se na Twitter naloge koje koriste pripadnici grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), da je Salopek, koji je otet prošlog mjeseca u Egiptu, navodno pogubljen.

Ovu vijest, koju za sada nisu zvanično potvrdile ni hrvatske ni egipatske vlasti, osudile su Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i Njemačka, saopćivši da podržavaju Hrvatsku i ostale partnere u borbi protiv terorizma.

U Kairu je jedna od najprestižnijih sunitskih institucija, Univerzitet Al-Azhar, osudila “sotonsko djelo koje nema nikakve veze s bilo kojom vjerom”, prenose egipatski mediji.

“Islam strogo zabranjuje prolijevanje krvi stranaca”, dodaje se u saopćenju Al-Azhara, koji je zatražio da se ISIL uništi, a njegovi pripadnici privedu pravdi.

Britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond je snažno osudio vijest o navodnom ubistvu Salopeka.

“Ako su ovi izvještaji tačni, najsnažnije osuđujem navodno brutalno ubistvo hrvatskog građanina Tomislava Salopeka od strane ISIL-a u Egiptu”, navodi Hammond u saopćenju.

Podrška SAD-a

Podršku Hrvatskoj dale su i Sjedinjene Američke Države. Ambasada SAD-a u Zagrebu u saopćenju je navela da su “duboko uznemireni izvještajima o ubistvu hrvatskog građanina Tomislava Salopeka”.

“Sjedinjene Države stoje rame uz rame s Hrvatskom i svim našim partnerima u borbi protiv terorizma”, kažu još u saopćenju,

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova također je osudilo izvještaje o navodnom ubistvu Tomislava Salopeka. “Ovaj gnusan čin iznova pokazuje da je fanatična ideologija ISIL-a prijetnja svima nama”, navode u Berlinu i napominju da će Njemačka, u saradnji s međunarodnim partnerima, nastaviti činiti sve što je moguće da suzbije ISIL, “ne samo vojno, nego iznad svega politički”.

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius u srijedu navečer izrazio je solidarnost s hrvatskom vladom i narodom te porodicom Tomislava Salopeka.

“Užasnut sam vijestima da je teroristička grupa objavila da je smaknula hrvatskog taoca. Ukoliko se potvrdi to prezira vrijedno ubistvo još će se jednom potvrditi kukavička i barbarska priroda te terorističke organizacije. Izražavam solidarnost s hrvatskom Vladom i narodom kao i obitelji gospodina Salopeka”, navodi se u saopćenju objavljenom na internetskoj stranici francuskog Ministarstva vanjskih poslova, prenosi Hina.

Mohamed Ibrahim Mansour, predstavnik egipatske partije Al-Nour, pridružio se osudama.

“Takva zločinačka djela ne idu u koristi islama, zemlje niti ljudi, već koriste neprijateljima zemlje koji žele nastavak sukoba i nestabilnosti”, naveo je Mansour u saopćenju.

Nastavak istrage

U međuvremenu, egipatske sigurnosne službe i dalje ne mogu potvrditi vijesti o ubistvu hrvatskog taoca.

U izjavi za agenciju MENA, navodi se da snage sigurnosti i dalje tragaju za otmičarima i svima koji su povezani sa talačkom krizom.

Tomislav Salopek je radio francusku grupu Compagnie Generale de Geophysique (CGG).

Na Twitter nalozima postavljene su i fotografije koje navodno potvrđuju ubistvo hrvatskog državljanina, otetog 22. jula na području Kaira, dok je službenim automobilom putovao na posao.

Pristalice ISIL-a objavili su 5. augusta snimak na kojem Salopek kleči u pustinji uz maskiranog muškarca s nožem u ruci i čita s lista papira da će ga otmičari pogubiti u roku od 48 sati ukoliko egipatska vlada ne oslobodi uhapšene muslimanke.

Otmičari se nakon toga nisu oglasili, a egipatske snage sigurnosti pokrenule su opsežnu potragu za Salopekom.

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je jučer da ne može stopostotno potvrditi pogubljenje Salopeka, ali da po svemu onome što je do sada viđeno i ustanovljeno, izgleda da se to, nažalost, zaista dogodilo.

Milanović je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da Hrvatska neće prestati da, zajedno sa zvaničnicima i predstavnicima nadležnih službi drugih država, traga za Salopekom sve dok ne bude prestala i posljednja nada.

Zahvalnost institucijama

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, rekla je da će potraga za Tomislavom Salopekom biti nastavljena sve dok postoji tračak nade da je živ.

Ona je, također zahvalila svima koji rade na spašavanju života Salopeka, prije svega hrvatskim i stranim institucijama i službama, uključujući mnoge prijatelje iz arapskih zemalja.

Hrvatska predsjednica je zahvalila i Islamskoj zajednici u Hrvatskoj, Mešihatu islamske zajednice, na javnom apelu za spašavanje života nedužnog Salopeka. 

Ona je zahvalila i medijima na odgovornom ponašanju i suzdržanosti u objavljivanju informacija i fotografija i pozvala sve medije, ali i građane Hrvatske da se uzdrže od objavljivanja bilo kakvih fotografija ili videosnimaka koji se eventualno ovih dana budu pojavili.

Izvor: Agencije