Podrška i osude na potez Saudijske Arabije prema Kanadi

Arapska liga je saopćila da podržava stavove Saudijske Arabije u kojima se protivi uplitanju u unutrašnje stvari svoje države (Reuters)

Neke arapske zemlje i regionalne organizacije dale su svoju podršku Saudijskoj Arabiji u diplomatskom sporu s Kanadom, dok su pojedine organizacije i ličnosti podržale stav kanadske vlade vezano za ljudska prava u Kraljevini. 

Tako su Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein žurno izrazili svoju podršku odlukama koje donijelo Ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije, kao odgovor na zahtjev Kanade da se politički zatvorenici u Kraljevini odmah puste na slobodu. 

Ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije donijelo je odluku o povlačenju svog ambasadora iz Ottawe radi konsultacija, te proglasilo kanadskog ambasadora u Rijadu personom non grata i dalo mu rok od 24 sata da napusti zemlju. Ovakvi potezi Saudijske Arabije nisu spriječili kanadsku vladu da potvrdi kako neće odstupiti od svog stava. 

Abu Dabi i Manama su izrazili solidarnost s Kraljevinom i svoje protivljenje bilo kakvom uplitanju izvana koje bi naškodilo suverenitetu ove države.

U istom kontekstu, Arapska liga je saopćila da podržava stavove Saudijske Arabije u kojima se protivi uplitanju u unutrašnje stvari svoje države. “Ovaj spor je odraz pristupa koji nije pozitivan i svjedoči o sve učestalijim kritikama i diktatima pojedinih država drugim zemljama vezano za njihova unutrašnja pitanja i dešavanja”, stoji u saopćenju Arapske lige.

Svoju podršku Rijadu su izrazile i pojedine organizacije poput Svjetske muslimanske lige i Arapskog parlamenta. 

U isto vrijeme, Abdullatif bin Rashid Al Zayani, generalni sekretar Vijeća za saradnju zaljevskih zemalja (GCC) izrazio je svoju podršku mjerama koje je poduzela Saudijska Arabija. Međutim, Ministarstvo vanjskih poslova Katara je izdalo saopćenje u kojem se naglašava da izjave Al Zayanija ne odražavaju stav Katara.

Osude na reakciju Rijada

S druge strane, međunarodna organizacija Amnesty International je saopćila kako reakcije Saudijske Arabije na zahtjeve Kanade pokazuju da zapadne zemlje ne trebaju pokleknuti pred zastrašivanjima čiji je cilj ućutkati glasove koji se protive načinu na koji Rijad tretira svoje protivnike.     

U Jemenu je Mohamed al-Houthi, predsjednik Vrhovnog revolucionarnog komiteta grupe Husi, izjavio da Sana'a pozdravlja otvaranje kanadske ambasade u ovom gradu umjesto ambasade države koja je zauzela ovako uvredljiv stav, aludirajući na Saudijsku Arabiju.    

Holandska zastupnica u Evropskom parlamentu Marietje Schaake također je saopćila da staje na stranu Kanade kada se radi o osudama kršenja ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji.

Na društvenim mrežama, a naročito Twitteru, pojavili su se hashtagovi poput “Saudija_protjeruje_kanadskog ambasadora”, u kojima se iskazuje veliko poštivanje stavova Rijada.

Na društvenim mrežama se, također, mogu pronaći stavovi i drugih korisnika  koji zastupaju suprotno mišljenje od spomenutog. Kažu kako ih začuđuje to što se Saudijska Arabija protivi uplitanju u svoje unutrašnje poslove, dok se, u isto vrijeme, ona miješa u poslove drugih država, poput pokušaja da nametne svoj diktat Kataru uvođenjem blokade.  

Izvor: Al Jazeera