Podrška italijanskoj Vladi za reformu rada

Nacrt zakona prihvaćen je sa 165 glasova, 111 je bilo protiv i dva su bila suzdržana (EPA)

Italijanska vlada je u noći na četvrtak dobila povjerenje Senata za donošenje nacrta zakona koji će snažno utjecati na tržište rada, usprkos protivljenju dijela ljevice i najvećeg sindikata u zemlji.

Taj nacrt zakona poznat kao “Jobs Act” prihvaćen je sa 165 glasova, 111 je bilo protiv i dva su bila suzdržana.

Glasanje u Senatu je tek prvi korak, nakon kojega se nacrt upućuje u donji dom radi konačnog donošenja, prenosi Hina.

“Jobs Act” bi trebao poticati zapošljavanje u zemlji gdje je stopa nezaposlenosti dosegnula 44 posto.

U zemlji se mnogo raspravljalo o izmjeni članka 18 zakona o radu koji poslodavcu otežava otpuštanje zaposlenika s ugovorom na neodređeno vrijeme.

Tekst prihvaćen u srijedu ne spominje konkretno članak 18, ali daje vladi odriješene ruke da ga izmijeni u provedbenim aktima koje je obećala donijeti u idućih šest mjeseci.

Novi zakon predviđa subvencije za kompanije koje budu zapošljavale na neodređeno kako bi se ograničio broj ugovora o radu na određeno vrijeme.

‘Rastuća zaštita’

Uz to, u nove ugovore na neodređeno trebala bi se ugraditi “rastuća zaštita” ili mogućnost lakšeg otpuštanja u prve tri godine a onda sve težeg i s većim izdacima, kako se povećava radni staž zaposlenika.

Lijevo krilo Demokratske stranke (PD) premijera Mattea Renzija dugo se protivilo ovom nacrtu, smatrajući da dovoljno ne štiti radnika, ali je po sugestiji stranke ipak dalo povjerenje vladi.

Zakon se donosi odmah nakon evropske konferencije o zapošljavanju koja se u srijedu poslijepodne održala u Milanu u prisustvu francuskog predsjednika Francoisa Hollandea i njemačke kancelarke Angele Merkel.

Prema riječima sudionika konferencije, Merkel je ocijenila da Italija “trenutno korača naprijed” s Jobs Actom.

“Čestitam predsjedniku Renziju na inicijativi za Jobs Act, riječ je o važnoj reformi koja može snažno utjecati” na konkurentnost italijanske ekonomije, rekao je predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, saznaje se od istog izvora.

Izvor: Agencije