Podrška Kurda braniocima Kobanija

Davutoglu kazao da inicijatori nisu naučili lekciju iz nedavnih protesta u Turskoj, koje su pratili masovni neredi (EPA)

Desetine hiljada Kurda protestirali su danas u turskim gradovima u znak solidarnosti sa ugroženim sirijskim gradom Kobanijem koji je pod opsadom boraca Islamska država Irak i Levant (ISIL).

U Dijarbakiru, srcu kurdske regije na jugoistoku Turske, demonstranti su mirno hodali uzvikujući “Živjela borba za Kobani”, prenio je AP.


Kobani su u velikoj mjeri napustili žitelji [EPA]

Zbog napada na Kobani, taj grad su u velikoj mjeri napustili njegovi žitelji, a bio je dom za nekoliko stotina ljudi, podsjetila je američka agencija.

U selima duž turske granice sa Sirijom, Kurdi su, uključujući izbjeglice iz Kobanija, protestirali u vidokrugu grada u kojem su donedavno živjeli.

“Došla sam da izrazim podršku svom narodu i njegovoj patnji” rekla je jedna od učesnica demonstracija Fatima Muslim.

“Sve smo izgubili. Oni su uništili naše kuće, sada smo smješteni u izbjegličkom kampu”, rekla je ona.

Turska protiv protesta

Turski premijer Ahmet Davutoglu pozvao je ranije Kurde u Turskoj da odustanu od održavanja akcija solidarnosti sa braniocima sirijskog grada Kobanija na sirijsko-turskoj granici.

Nekoliko kurdskih partija, pokreta i organizacija uputilo je poziv da se 1. novembra u čitavom svijetu održe mitinzi i demonstracije podrške braniocima Kobanija, koji više od mjesec dana odbijaju napade pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Među inicijatorima je prokurdska Narodnodemokratska partija Turske, a poziv su, navode organizatori, podržali dobitnik Nobelove nagrade za mir, Argentinac Adolfo Perez Esquivel i američki lingvista i pisac Noam Chomsky.

Protesti bi se u subotu trebali održati u najvećim gradovima u Evropi, Australiji i Sjevernoj Americi.

Sinoć je grupa kurdskih Pešmergi, njih 150, prešla tursko-sirijsku granicu i ušla u Kobani, kako bi se pridružila borbama protiv ISIL-a.

Jedan od organizatora mitinga, Partija za slobodni život Kurdistana (PJAK), istakla je da ISIL namjerava u Kobaniju izvršiti zločin kakav su počinili u Mosulu i Sinjaru.

”Više od 40 dana herojski borci brane slobodu i dostojanstvo ljudskog roda od ‘fanatičnih snaga'”, navodi PJAK u saopćenju i dodaje da oni poštuju i podržavaju ”ovaj historijski otpor”.

Pomoć boraca iz Iraka

“Pozivam naše građane da ne reagiraju na te pozive. Takve akcije ne doprinose procesu mirnog rješavanja kurdskog pitanja”, rekao je Davutoglu, dodajući da inicijatori nisu naučili lekciju iz nedavnih protesta koje su pratili masovni neredi, tokom kojih su poginule 42 osobe.

U Istanbulu i još najmanje šest gradova Turske početkom oktobra došlo je do sukoba policije i demonstranata, koji su protestirali zbog napredovanja boraca ISIL-a.

Turska policija je upotrijebila suzavac i vodene topove da bi razbila slične proteste u gradovima naseljenim uglavnom Kurdima – Diyarbakiru, Batmanu, Vanu, Sirnaku, Sanliurfi i Hakkariju.   

Izvor: Agencije