Podrška Merkel Beogradu zbog spremnosti na kompromis sa Prištinom

Nakon posjete Tirani, njemačka kancelarka Angela Merkel doputovala je u Beograd.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, Merkel je  poručila da je Beograd pokazao veliku spremnost za kompromis u dijalogu sa Prištinom i iskazao veliki broj inicijativa u cilju stabilnosti i mira na Zapadnom Balkanu.

“Kada dođe do otvaranja poglavlja to treba uzeti u obzir i zaista odati prizanje za te napore”, rekla je Merkel.

Odgovarajući na pitanja novinara, njemačka kancelarka je rekla kako spremnost Srbije na kompromis, kada je riječ o dijalogu s Prištinom, nije uvijek bio slučaj tokom prethodnih godina.

„Možete računati na podršku iz Berlina. Vidimo da trenutno postoji velika spremnost i kompromis sa srpske strane. To ćemo istaći tokom diskusija unutar EU. To nije uvijek bilo tako tokom prethodnih godina, ali sada je situacija takva i mi ćemo to pozitivno ocijeniti“, rekla je Merkel i dodala da je „samo pitanje vremena“ kada će biti otvorena pregovaračka poglavlja Srbije s EU-om.

Stezanje kaiša

Merkel je pozitivno ocijenila i reforme koje je Srbija poduzela i poručila da one daju prve rezultate, te da procjene MMF-a vode u tom pravcu.

„Ljudi moraju stezati kaiš, ali te mjere daju prve rezultate, a u tom pravcu idu i procjene MMF-a“, rekla je Merkel i dodala da to pokazuje da privreda Srbije radi na dobroj osnovi.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić,  rekao je da je njemačka kancelarka uvijek jedan od najznačajnijih gostiju, te da posebno želi da joj zahvali što je veoma doprinijela politici mira i dobrih odnosa na Balkanu.

Vučić je podsjetio da su odnosi dvije zemlje, i politički i ekonomski, sve bolji, a da se Srbija na Njemačku oslanjamo pre svega tako što od nje očekuje pomoć u reformama, u znanju…

“Mi od Nemačke ne tražimo milostinju nego pomoć u znanju i da budemo marljivi kao oni, a da u ekonomiji budemo još uspešniji”, rekao je Vučić i dodao da samo u njegovom kabinetu ima dvoje savjetnika koji su iz Nemačke.

“Želim da zahvalim gospođi Merkel što je nu neku ruku bila stub stabilnosti za sve nas i što je kad smo imali probleme nalazila način da pomogne.. I nije me sramota da to kažem, pa i danas Nemačka vodi brigu o Srbiji i mi smo na tome zahvalni”, rekao je Vučić.

Podrška eurointegracijama Albanije

Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je u Tirani, na početku svoje posjete regiji da “zemlje Zapadnog Balkana želimo u Evropskoj uniji i u tom smislu je evidentan napredak u ispunjavanju standarda”.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, albanski premijer Edi Rama je u ime svoje države izrazio zahvalnost njemačkoj kancelarki na posjeti i podršci koju pruža Albaniji u procesu eurointegracija.

“Njemačka kancelarka pokazuje veliko razumijevanje o važnosti naše regije u geopolitičkim pitanjima. Važno je to što kancelarka razumije naše napore i poteškoće na putu ka evropskoj demokratiji”, kazao je Rama.

Merkel je izjavila da Njemačka podržava ulazak Albanije u Evropsku uniju. Ona je istakla da ta zemlja ima priliku iskoristiti najbolja iskustva zemalja članica EU u njihovoj borbi protiv korupcije i kriminala.

“Određujemo rokove. Ono što nas ubrzava je ispunjenje standarda. Treba osmisliti plan mjera, radnji, postoje određeni prioriteti koje određuje Evropska komisija. Spomenuću reforme u pravosuđu. Primjetan je napredak ali ima još puno za učiniti.  Znam da mnogo zemalja očekuje da se ovaj process pomakne prema naprijed, ali mi ne usporavamo vještačkim putem. Želimo članstvo zemalja Zapadnog Balkana”, izjavila je Merkel.

Prema programu posjete Srbiji, slijedi razgovor s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, a predviđeni su i razgovori s predstavnicima nevladinih udruženja.

Tokom posjete kancelarke Merkel na snazi će biti najviše mjere bezbjednosti.

Balkanska turneja kancelarke Merkel nastavlja se planiranom posjetom Sarajeva, 9. jula. 

Izvor: Agencije