Podrška palestinskom narodu u Sarajevu

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije donijelo odluku o prihvatanju Rezolucije o prijemu Palestine u Ujedinjene narode (UN). Članovi Predsjedništva Željko Komšić i Bakir izetbegović glasali su za, a predsjedavajući Predsjedništva Nebojša Radmanović protiv.

S obzirom na to da za ovakvu odluku treba koncenzus svih članova, delegacija Bosne i Hercegovine u UN-u ne može podržati palestinski zahtjev.

U Sarajevu je nekoliko stotina građana protestiralo u znak podrške palestinskom narodu, izvještava reporter Al Jazeere Vladimir Bobetić.

Građani Sarajeva, Palestinci koji žive u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, i članovi društva Palestinsko-bosanskog prijateljstva okupili su se ispred Begove džamije na Baščaršiji.

Protestirali su protiv Vlade Izraela i zapadnih zemalja, koje, kako kažu, diktiraju bliskoistočnu tragediju. Potpisivana je i peticija za prekid agresije na Gazu.

“I da UN i imperijalističke sile poduzmu sve mjere da se uspostavi trajni mir na Bliskom istoku, da žive slobodno i djeca u Palestini, ali i djeca u Izraelu da žive slobodno. Jer, u ovakvim odnosima niko nije slobodan i niko nije siguran”, rekao je Avdo Hebib iz Društva Palestinsko-bosanskog prijateljstva.

‘Da živimo slobodno’

Ispred Begove džamije okupljeni građani uputili su se centralnim gradskim ulicama do Trga djece Sarajeva. Nosili su transparente “Oslobodimo Gazu” i “Osuđujemo izraelsku krvavu agresiju”.

“Mi smo ipak ovdje u ratu bili, a oni su podržavali nas. I mi njih također podržavamo, to je naša poruka”, kaže jedan od demonstranataVelid Tvrtković.

“Da se prestanu ubijati nevina i nedužna djeca”, poručio je Emir Hambo.

„Mi zaslužujemo da živimo slobodno, da imamo ljudska prava, pravo na obrazovanje, hranu i ostalo. Zaslužujemo našu nezavisnost, nastavit ćemo s protestima podrške dok se to ne realizira”, kazao je Mohamed al Saidi.

Protesti u petak drugi su u posljednja četiri dana.

“Protesti u Sarajevu organizovani su zbog današnjeg ubistva jednog i ranjavanja više Palestinaca na granici između Gaze i Izraela, ali i zbog svega onoga što se u poslednjih nekoliko nedelja dešavalo u Gazi”, izvještava Bobetić.

Protesti su završeni na Trgu djece Sarajeva. Protekli su bez incidenata, uz minimalno prisustvo policije.

Izvor: Al Jazeera