Podrška predsjedniku Hadiju u Rijadu

U glavnom gradu Saudijske Arabije završena je trodnevna konferencija o budućnosti sukobima zahvaćenog Jemena. Izražena je podrška predsjedniku Hadiju te je pozvano na sprovođenje rezolucije UN-a koja obavezuje pokret Husi na povlačenje iz dijelova zemlje koje su zauzeli.

Predaja ili suočavanje sa ratom. To je upozorenje koje su jemenski politički predstavnici i plemenske vođe uputili pokretu Husi sa konferencije u Rijadu.

Jemenski predsjednik Abd Rabbuh Mansur Hadi, koji se nalazi u egzilu u Saudijskoj Arabiji, pozvao je koaliciju da zaštiti civile. Jedini način povratka u Jemen je da se poraze borci pokreta Husi, rekao je on.

”To je jedini način da se uspostave održivi temelji za rješenje problema. Pokret Husi i bivši predsjednik Saleh su pogrešno protumačili ovo primirje”, izjavio je Abd Rabbuh Mansur Hadi, jemenski predsjednik.

Ali njegova vlada ima malo utjecaja na terenu. Tvrde da se može pregovarati sa pokretom Husi samo ako napuste zauzeta područja.

”Pokret Husi mora shvatiti da se mora poštovati rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a. Moraju se povući. Ono što oni rade vodi ka podjeli zemlje”, naveo je Abdullah al-Saidi, bivši jemenski ministar vanjskih poslova.

“Pokret Husi je objavio rat jemenskom narodu. Moramo se braniti i uz Božiju pomoć pobijediti”, rekao je Muhammed Yaddumi, lider partije Islah, jedne od najjačih stranaka u Jemenu.

Razlike u vizijama

Ključne jemenske grupe jedinstvene su u borbi protiv pokreta Husi, ali među njima postoje razlike u vizijama Jemena u budućnosti. Secesionisti sa juga žele odvajanje od sjevera zemlje.

”Ljudi sa juga traže istinsko partnerstvo sa sjeverom. Tražimo da se jug prizna kao država koja će samostalno donijeti odluku o ujedinjenju sa sjeverom u federalnu državu”, kazao je Haidar al-Attas, bivši član jemenskog parlamenta.

Za to vrijeme avioni koalicije bombarduju položaje pobunjeničkog pokreta u Sani. Žestoke pješadijske borbe se vode u Adenu i Taizu. Milioni Jemenaca strahuju da će nastavak borbi pogoršati humanitarnu situaciju u zemlji.

Čini se da međunarodna zajednica nije voljna da se vojno uključi u rješavanje krize u Jemenu. Njihov glavni cilj je da okupe međusobno suprotstavljene frakcije za pregovarački sto te da pokušaju dati šansu diplomatskim naporima.

Izvor: Al Jazeera