Podrška roditeljima preminulih beba

Danas su u Crnoj Gori predstavnici 16 nevladinih organizacija protestovali  ispred crnogorskog Ministarstva zdravlja u znak podrške roditeljima bjelopoljskih beba, koji štrajkuju glađu.

Od države traže da što prije počne razgovor sa roditeljima u cilju iznalaženja rješenja, od Tužilaštva da što prije provede istragu, a od ljekara koji su vraćeni na posao da dobrovoljno prestanu sa radom do završetka istrage.

U međuvremenu iz Opšte bolnice u Bijelom Polju saopšteno je da se ti ljekari upućuju na godišnji odmor i kako se nadaju da će roditelji prekinuti štrajk glađu, a institucije raditi bez pritisaka.

Usljed infekcije koja se u novembru pojavila u porodilištu u Bijelom Polju, preminula je jedna, a zaražene su četiri bebe.

Reforme zdravstva

Također, od Ljekarske komore traži se da procesuira sve sporne slučajeve, a nadležne institucije da urade mikrobiološki bris u porodilištima širom zemlje.

Osim sa slučajem zaraze beba u Bijelom Polju, novi ministar zdravlja Crne Gore suočava se sa nizom dugogodišnjih problema u toj oblasti. Pred ministrom su i reforme u ukupnom zdravstvenom sistemu.

Očevi beba, koji šesti dan štrajkuju glađu ispred bolnice u Bijelom Polju, kažu da više ne vjeruju u crnogorsko zdravstvo.

“Zamislite vi roditelja koji je izgubio dijete, da pošalje poruku – dovedite i vi svoje žene i izgubite djecu. Je li to način? Je li način da mi ostali roditelji kažemo, dovedite svoje supruge da vam djeca budu zaražena. Da živite u strahu, da ne znate šta će biti sa vašom djecom, da li će govoriti, prohodati, koliko će živjeti“, kazao je otac zaraženog djeteta Predrag Karišik.

Zbog ovog slučaja, ministar zdravlja dao je ostavku.

“Problemi nehigijene u bolnicama i odgovornosti ljekara nisu jedini sa kojima se crnogorsko zdravstvo suočava posljednjih godina“, izvijestila je Al Jazeerina reporterka Milica Marinović.

Pacijenti različito ocjenjuju zdravstvenu uslugu.

“To je došlo do prekrižene nule“, istakao je pacijent Branko.

“Problem je neadekvatna oprema koju imamo, drugo, prostor je neadekvatan, kadar tu i tamo, ali opet treba ulagati u obrazovanje, pristup pacijentima da bude malo bolji“, kazao je pacijent Igor.

“Solidno, mislim da napreduje svaki dan i pozitivno“, rekao je pacijent Dragan.

Prema istraživanju Centra za monitoring, više od 60 posto anketiranih građana smatra da je zdravstvo korumpirano, dok je 45 posto priznalo da je ljekaru dalo poklon ili novac.

Korupciju u anketi vezuju i za proces javnih nabavki zbog kojih često nedostaju lijekovi u zdravstvu. U CEMI-ju kažu da, dok percepcija o korupciji raste, izdvajanja države za zdravstvo i dalje su najmanja u regionu.

“Ako govorimo po glavi stanovnika, to je nekih 275 eura, ova suma je daleko od dovoljne da se obezbijedi adekvatna zdravstvena zaštita za sve građane. Sa druge strane, ako se dio tako male cifre odvaja za koruptivne svrhe, onda to postaje zaista ozbiljna situacija“, kazala je Ana Selić iz nevladine organizacije CEMI.

Izdvajanja države

Blizu osam hiljada zaposlenih smatra da je zdravstvo efikasno u poređenju sa malim izdvajanjima države i jedinica lokalne samouprave. Povećanje plata koje su tražili, država nije prihvatila. Traže, kažu, i poštovanje zdravstvenih radnika.

“Mi ne možemo da liječimo naše osiguranike ako oni nemaju povjerenja, ali nećemo dozvoliti da nas neko naziva ubicama, to nećemo dozvoliti kao esnaf, kao branša – nećemo dozvoliti. Za sve te teške, nazovimo rizične grane niko se nije prijavio, ljudi više neće time da se bave, jer su malo plaćeni i zato što niko ne shvata da je ljekarska greška nešto što je sastavni dio našeg posla“, zaključio je Vladimir Dobričanin iz Sindikata doktora medicine.

Crna Gora za zdravstvo izdvaja gotovo 170 miliona eura godišnje, što je 13 posto državnog budžeta.

Izvor: Al Jazeera