Podrška Senata Obami za sporazum s Iranom

Sporazum su podržala 32 demokratska senatora i dva nezavisna zastupnika (EPA)

Demokratska senatorica Barbara Mikulski kazala je da će podržati nuklearni sporazum svjetskih sila s Iranom, što je američkom predsjedniku Baracku Obami omogućilo da sakupi dovoljan broj glasova Senata kako bi onemogućio rezoluciju Kongresa kojim bi eventualno bio blokiran ovaj sporazum.

Sporazum su podržala 32 demokratska senatora i dva nezavisna zastupnika.

“Nijedan dogovor nije savršen, pogotovo ne onaj s iranskim režimom”, kazala je Mikulski u saopćenju.

Sporazum je nazvala “najboljom dostupnom opcijom kako bi se Iran spriječio da dođe do nuklearne bombe. Iz tih razloga, ja ću glasati za ovaj sporazum”.

Podrška Mikulski, koja odlazi u penziju sljedeće godine, pristalicama sporazuma daje potreban prostor kako Obama ne bi morao uložiti najavljeni veto na rezoluciju Kongresa protiv sporazuma, pod uvjetom da ona prođe u Senatu i Zastupničkom domu.

Protivljenje republikanaca i Izraela

Sporazumu sa Iranom se žestoko protive republikanski zastupnici i Vlada Izraela.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ranije je upozorio da on neće uspjeti da zaustavi Iran na putu ka nuklearnom oružju.

Prošlog mjeseca Netanyahu je lično pozvao američke jevrejske grupe da ometaju sporazum, koji podržava Bijela kuća. Njegov apel je objavljen na internetskoj stranici američkih jevrejskih grupa.

Ipak, nekoliko stotina američkih rabina pisalo je prošlog mjeseca članovima američkog Kongresa, apelirajući na njih da podrže međunarodni nuklearni sporazum s Iranom, što je odraz podjele jevrejske zajednice u SAD-u u odnosu na historijski, kontroverzni dokument.

“Mi ohrabrujemo članove Senata i Zastupničkog doma da podrže taj sporazum”, napisalo je 340 rabina u pismu Kongresu.

Jevrejska zajednica je podijeljena u odnosu na sporazum. Progresivna grupa JStreet ga podržava, dok su protiv Američki jevrejski komitet, kao i utjecajni Američko izraelski komitet za javne poslove, koji je navodno potrošio više od 20 miliona dolara da okupi protivnike.

Izvor: Agencije