Podrška strožem nadgledanju banaka

Stefan Ingves, predsedavajući Bazelskog komiteta i guverner švedske Riksbanke (EPA)

Više od 100 zemalja je dalo podršku ključnim izmjenama međunarodnih propisa o bankarskom nadgledanju kao rezultat svjetske finansijske krize, saopćili su  zvaničnici Bazelskog komiteta za bankarski nadzor.

“Izvukavši lekcije iz finansijske krize koja je počela 2007, revidirani Glavni principi predstavljaju značajan korak naprijed” u odnosu na prethodnu listu principa koju je sačinio Bazelski komitet 2006”, navedeno je u saopćenju.

Bankarski supervizori i bankari centralnih banaka više od 100 zemalja, koji prisustvuju jednoj međunarodnoj konferenciji u Istanbulu, odobrili su revidirani paket od 29 glavnih principa, ukazao je Komitet.

Te revizije se tiču “mnogih značajnih slabosti u upravljanju rizicima i drugih slabosti koje su se pokazale tokom finansijske krize”, objasnila je Banka za međunarodno poravnanje (BIS).

Ojačana stabilnost

Izmjene principa su učinjene da bi se, između ostalog, pojačao nadzor nad sistemski značajnim bankama, prenijela je agencija AFP.

Reviziju je sprovela grupa bankarskih supervizora kako iz članica Bazelskog komiteta, tako i iz zemalja koje nisu članice te institucije, zajedno s regionalnim bankarskim supervizorskim grupacijama, Međunarodnim monetarnim fondom, Svjetskom bankom i Islamskom upravom za finansijske usluge.

Komitet je ukazao da će sprovedene izmjene ojačati “finansijsku stabilnost na globalnom nivou”, priznavši, međutim, da neke od zahtijevanih mjera podrazumijevaju tako velike korake da će “nadzorne vlasti možda morati da ih postepeno uvode”.

Izvor: Agencije