Područja na kojima bi mogao izbiti Treći svjetski rat

Danas se, prema američkim analitičarima, sukob velikih sila vraća na dnevni red zbog razvijanja Kine u glavnu ekonomsku silu i odbijanja Rusije da poštuje međunarodni poredak (Reuters)

U svom izvještaju u ruskom listu Gazeta, autor Rafael Fakhrutdinov ukazuje na najopasnije regione u kojima bi, prema mišljenju analitičara, mogao izbiti Treći svjetski rat.

Autor kaže kako su, prema političkim analitičarima, Južnokinesko more, Ukrajina, Perzijski zaljev i Korejski poluotok potencijalna mjesta izbijanja sukoba, koji bi se mogli pretvoriti u velike ratove u kojima će doći do intervencije brojnih sila.

Autor dodaje da je svijet izbjegao ratove između velikih sila od 1945. godine, iako su Sjedinjene Američke Države i Sovjetski Savez bili na rubu svjetskog rata nekoliko puta tokom hladnog rata.

Navodi i izjave vojnih analitičara za američki časopis The National Interest koji su imenovali regije u kojima bi mogao početi Treći svjetski rat. 

Južnokinesko more

Danas se, prema američkim analitičarima, sukob velikih sila vraća na dnevni red zbog razvijanja Kine u glavnu ekonomsku silu i odbijanja Rusije da poštuje međunarodni poredak. Južnokinesko more je jedna od tačaka na kojoj bi moglo doći do izbijanja sukoba, i to zbog rastućeg trgovinskog sukoba između Sjedinjenih Američkih Država i Kine.    

Prema časopisu The National Interest, ovaj sukob se sada odvija kroz razmjenu vruće retorike, nametanje carina i drugih mjera i trgovinskih sankcija. Također, korak koji su nedavno poduzele Kanada i SAD, kada je uhapšena direktorica kineske tehnološke kompanije Huawei, dodatno je pogoršao sukob, što je navelo Kinu da poduzme protumjere protiv Kanađana i američkih kompanija. 

The National Interest navodi i to da su sve oči uprte prema Ukrajini nakon incidenta koji se desio u Azovskom moru, kada je došlo do pucnjave i zarobljavanja dva ukrajinska patrolna broda. Ovaj slučaj je ponovo izazvao eskalaciju krize koja tinja posljednjih nekoliko godina.

S obzirom na stalne napetosti između Rusije i SAD-a, čak i mali pomak može ugroziti krhku ravnotežu koju su globalne sile nastojale održati u posljednjih nekoliko godina, što bi moglo dovesti do haosa u Istočnoj Evropi, smatra autor.   

Arapski zaljev

Zaljev je također nazvan još jednom tačkom u kojoj bi moglo doći do izbijanje globalnog sukoba, imajući u vidu nastavak političke i vojne krize na Bliskom istoku i dalji ekonomski pritisak na Iran.  

Ističe kako se ne naziru znakovi slabljenja rata kojeg Saudijska Arabija vodi u Jemenu, pored komplicirane situacije u Siriji. 

Dodaje da napetost među Kurdima, Sirijcima i Iračanima i Turcima svakog trenutka može prerasti u otvoreni sukob. 

Korejski poluotok

Autor ističe da se napetost na Korejskom poluotoku značajno smanjila tokom prošle godine, jer je čelnik Sjeverne Koreje Kim Jong-un pokazao određenu uzdržanost u testiranju nukleranih i balističkih raketa, kao i zbog ublažavanja Trumpove retorike o sukobu sa Sjevernom Korejom.

Ukrajina

U članku se ukazuje i na to da se ruska fregata zaputila prema Azovskom moru, što upozorava na mogućnost ”izbijanja rata između Moskve i Ukrajine” i pretvaranja krize u otvoreni sukob između dvije zemlje.

Autor dodaje da je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova u ovom kontekstu izjavila da je raspoređivanje ruskih snaga u ovoj regiji neophodno kako bi se garantirala sigurnost, uključujući i zaštitu Krimskog mosta.

Autor je ukazao i na to da britanski list Daily Star citira stručnjake iz Fondacije Jamestown, američkog think-thanka, koji kažu da se zapadne države boje mogućeg oživljavanja sovjetskih vojnih baza na Kubi. Rusija, također, može oživjeti i vojne baze na ”Ostrvu slobode” kao odgovor na povlačenje SAD-a iz Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa.

Autor spominje i glasine koje se šire o oživljavanju vojnih baza na Kubi nakon posjete kubanskog predsjednika Miguela Diaz-Canela Moskvi, tokom koje je s predsjednikom Vladimirom Putinom razgovarao o saradnji između Moskve i Havane. 

Ranije je Valentin Petrov, šef Ureda za informacijsku sigurnost Nacionalnog vijeća za sigurnost i odbranu Ukrajine, naglasio da se Rusija sprema da potpali fitilj Trećeg svjetskog rata, te da namjerava preuzeti Ukrajinu, a zatim Poljsku i baltičke države, dodaje autor.   

Svoj tekst zaključuje riječima Sergeja Tsekova, člana Vijeća Ruske federacije, kako su ”sve akcije Ukrajine, predvođene Washingtonom, usmjerene na poticanje ozbiljnog međunarodnog sukoba”.

Izvor: Al Jazeera i agencije