Podvodno eko-selo

Zgrada od 250 spratova će se prostirati do dubine od 1.000 metara (http://vincent.callebaut.org (printscreen))

Belgijski arhitekta Vincent Callebaut predstavio je ambiciozni plan podzemnih eko-sela u kojima bi se moglo u budućnosti naseliti i po 20.000 stanovnika.

Njegov projekt Aequorea prikazuje samoodržive, spiralne “okeanodere” prekrivene mangrovima, koji se pružaju do dna okeana.

Svaki okeanoder, koji će biti konstruiran od reciklirane plastike koja pluta po Tihom okeanu.

Pored stambenog prostora, u Aequorei će se nalaziti naučne laboratorije, kancelarije, hoteli, sportski tereni i farme.

Zgrada od 250 katova će se prostirati do dubine od 1.000 metara, a za piće će se koristiti desalinizirana voda. Mikroalge bi trebale razgrađivati organski otpad, a svjetlo bi se dobijalo bioluminiscencijom.

Obnova prirodnih resursa

Callebaut se već proslavio svojim ekscentričnim projektima.

Nedavno je dizajnirao je zgradu koja liči na krila leptira ili vilinog konjica. Planirano je da ta zgrada bude izgrađena na Roosevelt Islandu u New Yorku i očekuje se da će pokrenuti revoluciju u proizvodnji hrane u gradovima.

Callebaut je predstavio i plan samodostatnog plutajućeg grada nalik na lotosov cvijet koji bi trebao riješiti problem rasta nivoa svjetskih mora. Zgrade vilini konjici njegov su odgovor na porast broja stanovnika.

“Broj stanovnika gradova porast će od 2009. do 2025. sa 3,1 milijarde na 5,5 milijardi. Ekološki grad nastoji reintegrirati poljoprivredu kroz obnovu prirodnih resursa i biorazgradivi otpad”, kaže Callebaut.

Izvor: Agencije