Pogibije iračkih vojnika u ofanzivi u Anbaru

Operacija ponovnog zauzimanja Anbara je teška, ali su iračke snage uspjele ostvariti pobjede u ofanzivi na Ramadi (AFP)

Priipadnici oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) navodno su ubili desetke iračkih vojnika u iračkoj provinciji Anbar, gdje se vode žestoke borbe otkako je iračka vojska pokrenula ofanzivu u julu.

U eksplozijama tri autobombe u Al Touiju, sjeverozapadno od Ramadija, ubijeno je najmanje 18 iračkih vojnika i članova Narodnih snaga mobilizacije, kazali su izvori za Al Jazeeru.

Nakon žestokih borbi na nekoliko područja u provinciji Anbar, stižu vijesti da je u proteklim danima poginulo ukupno 46 iračkih vojnika i pripadnika Narodnih snaga mobilizacije.

Ubijeno je i najmanje sedam boraca ISIL-a, rekli su vojni izvori.

Karim al-Nouri, glasnogovornik Narodnih snaga mobilizacije, krovne organizacije uglavnom šiitskih boraca, rekao je da je operacija ponovnog zauzimanja Anbara bila teška, ali da su snage uspjele ostvariti pobjede u ofanzivi na Ramadi, glavni grad provincije.

”Ušli smo iz pravca Falluje i krenuli sejverozapadno od grada. Putem smo izgubili vojnike, ali vojska i nekoliko vojnih bolnica su nam dosta pomogli”, rekao je Al-Nouri za Al Jazeeru.

”Naš cilj je da postavimo zamku ISIL-u i ne radi se više o tome ko ima više vojnika – radi se o vrsti oružja koja se koristi, a mi smo spremni.”

Snažan otpor

Al-Nouri je rekao da veliki broj iračkih vojnika i milicija te plemenskih boraca učestvuje u operaciji.

Oružana grupa ISIL je preuzela Ramadi početkom maja i kontroliše većinu Anbara, uključujući Falluju.

Anbar se prostire od zapadne granice Iraka sa Sirijom, Jordanom i Saudijskom Arabijom na istok duž rijeke Eufrat do predgrađa Bagdada.

Iračke snage i lojalisti su pokrenuli ofanzivu preuzimanja Anbara u julu i pokušavali su ući u provinciju iz nekoliko pravaca, ali je ISIL pružao snažan otpor.

U petak je ISIL iz zasjede ubio 50 vojnika zapadno od Ramadija.

Izvor: Al Jazeera i agencije