Pogibije na otvaranju festivala u Boliviji

Nesreća se dogodila kada je propao privremeni pješački most pod velikim opterećenjem (AP)

Prilikom rušenja mosta četiri osobe su poginule i više od 60 je povrijeđeno u gradu Oruro, na otvaranju tradicionalnog bolivijskog folklornog festivala koji je pod zaštitom UNESCO-a, potvrdio je bolivijski ministar unutrašnjih poslova Carlos Romero.

Romero je naveo da su među poginulima trojica muzičara grupe Popo i da se nesreća dogodila kada je propao privremeni pješački most pod velikim opterećenjem, prenijela je agencija AFP.

Bolivijski predsjednik Evo Morales poslao je poruku u kojoj je izrazio “saučešće i suosjećanje i solidarnost sa porodicama žrtava i stanovnicima Orura u cjelini”, prenio je ministar.

Nastavak manifestacije

Uprkos tragediji, lokalno udruženje, organizator festivala, založilo se da se nastavi održavanje manifestacije, prenosi Tanjug.

Najmanje 35.000 plesača i 6.000 muzičara učestvuju na festivalu koji je UNESCO proglasio “nematerijalnim kulturnim naslijeđem čovječanstva”.

Blizu 300.000 ljudi prisustvuje festivalu u jugozapadnom rudarskom gradu na obroncima Anda, poznatom bolivijskom sjedištu festivala folklora u čast Bogorodice Candelaria – zaštitnice (rudarskih) tunela.

Izvor: Agencije