Pogibije policajaca u napadu talibana

Naoružani talibani napali sjedište policije i urede obavještajne agencije u gradu Gereshk u srijedu (Reuters)

Najmanje tri osobe su poginule, a nekoliko ih je ranjeno u talibanskom napadu na Vladine urede u provinciji Helmand na jugu Afganistana, saopćili su afganistanski zvaničnici.

Omar Zwak, glasnogovornik guvernera Helmanda, kazao je kako su naoružani talibani napali sjedište policije i urede obavještajne agencije u gradu Gereshk u srijedu, što je izazvalo žestoku borbu sa snagama sigurnosti koja je trajala „skoro osam sati“.

„Približno deset talibanskih boraca pokrenulo je napad na našu obavještajnu bazu, ali su ih odbili naši borci. Bili smo oprezni da izbjegnemo civilne žrtve, pa nam je trebalo više vremena da očistimo područje“, izjavio je Zwak za Al Jazeeru, te naveo kako su sva tri smrtno stradala policajci.

Jabbar Karaman, član Parlamenta kojeg je imenovao predsjednik Ashraf Ghani da istraži incident, rekao je Al Jazeeri kako napad nije nanio štetu uredima administracije.

„Talibani napadaju na mjesta koja su u posjedu Vlade, u sklopu svoje strategije da preuzmu kontrolu nad provincijom. Borimo se protiv njih i pokušavamo izbjeći ovakve napade u budućnosti“, dodao je.

Najava novih napada

Ipak, talibani, koji su preuzeli odgovornost, kazali su za Al Jazeeru kako je napad nanio „veliku štetu“ uredima, te da je nekoliko policajaca ubijeno.

„Ovakvi napadi će se nastaviti. Veći dio Helmanda je pod našom kontrolom“, naveo je glasnogovornik grupe Zabihullah Mujahid za Al Jazeeru.

Helmand je poprište nekih od najžešćih borbi talibana i lokalnih i stranih boraca od početka sukoba 2001. godine. Afganistanske snage teško nadjačavaju talibane otkako su SAD i NATO formalno okončali svoje borbene misije krajem 2014. godine.

Afganistanska administracija je nekoliko puta u proteklim sedmicama pozivala talibane na direktne pregovore, no oružana grupa je to odbila. Mirovni proces je prekinut prošlog ljeta kada je proglašena smrt talibanskog lidera Mullaha Mohammada Omara.

Izvor: Al Jazeera