Pogibije u hrvatskim nacionalnim parkovima

Nacionalni park Plitvička jezera je najposjećeniji hrvatski nacionalni park (Pixsell)

Tragična pogibija slovačke turistkinje u Nacionalnom parku Plitvička jezera otvorila je pitanje nadzora posjetitelja u osam hrvatskih nacionalnih parkova, u kojima ističu da se pridržavaju svih propisanih sigurnosnih mjera pa je u posljednjih pet godina u svima zabilježeno tek sedam smrtnih slučajeva.

Kroz nacionalne parkove Plitvička jezera, Krka, Brijuni, Kornati, Paklenica, Sjeverni Velebit, Risnjak i Mljet u proteklih pet godina prošlo je najmanje1 1 miliona posjetilaca, a život je, uz Slovakinju na Plitvicama, izgubilo troje posjetilaca na Paklenici te po jedan na Krki i Kornatima.

Osim njih, stradao je i jedan uposlenik Nacionalnog parka Brijuni.

Ignorisala upozorenja

Pogibija slovačke turistkinje, koja je u ponedjeljak u obilasku Donjih jezera u Nacionalnom parku Plitvice pala u kanjon sa visine od sedamdeset metara, tragična je posljedica ignorisanja upozorenja o sigurnosti i kretanju unutar označenih ruta, ističu u Nacionalnom parku Plitvička jezera, najposjećenijem hrvatskom nacionalnom parku u kojem ove godine očekuju rekord, više od 1,2 miliona posjetilaca.

“Izuzetno nam je žao zbog ove tragedije, ali ističemo da se ona dogodila isključivo zbog skretanja posjetitelja s označene rute i nepoštivanja znakova upozorenja”, kazao je glasnogovornik Plitvičkih jezera Ognjen Borčić.

Prema njegovim riječima, nesreće u nacionalnom parku događaju se zbog neodgovornog ponašanja posjetilaca, kojih je ovih dana u prosjeku dnevno više od 10.000 i koje na osam ruta razgledavanja na 30.000 hektara parka nadziru vodiči, ali i nadzornici, odnosno čuvari prirode.

“Tražimo način da povećamo broj nadzornika, ali zbog zabrane zapošljavanje u javnim ustanovama prisiljeni smo bolji nadzor posjetitelja osigurati kroz angažiranje ostalih djelatnika u Nacionalnom parku, uključivši i sezonske djelatnike kojih je ove godine angažirano čak 348”, kazao je Borčić.

Dodao je da bi veći broj čuvara prirode ipak povećao sigurnost posjetilaca, ali da je odluka o njihovom zapošljavanju isključivo na nivou države.

U drugom najposjećenijem hrvatskom nacionalnom parku Krka, u kojem prosječno dnevno imaju više od 2.200 posjetilaca i ove ih godine očekuju rekordnih 800.000, ističu da u toku ljetne sezone imaju potrebu za povećanim brojem nadzornika, ali i da samoinicijativno provode mjere za povećanje sigurnosti posjetitelja.

Svi uposlenici NP Krka koji rade na terenu, a među kojima su informatori, vodiči, recepcionari, kontrolori ulaza i drugi, brinu o sigurnosti posjetilaca. Unutar službe zaštite formiran je odsjek nadzora sa 18 čuvara prirode raspoređenih po cijelom parku, koji posebno paze na kretanje i sigurnost posjetilaca.

Dodaju i da je zbog povećanih mjera sigurnosti posjetilaca smanjen broj nezgoda te da su u posljednjih pet godina imali samo jedan smrtni slučaj kada je biciklista preminuo nakon što mu je pozlilo za vrijeme vožnje biciklističkom stazom Skradin – Skradinski buk.

Saradnja sa gorskom službom spašavanja

Najbolja organizacija službi za nadzor i sigurnost posjetilaca je prema svemu sudeći, u Nacionalnom parku Paklenica u kojem ističu i da su jedino zaštićeno područje koje ima potpisan ugovor o stalnom dežurstvu sa Hrvatskom gorskom službom spašavanja (HGSS).

“U Nacionalnom parku Paklenica ukupno su zaposlena 42 djelatnika, računajući sezonske zaposlenike i dvije osobe preko student servisa. Od tog broja zaposlenih je pet nadzornika, s tim da u prihvatu i provođenju mjera zaštite i sigurnosti posjetitelja sudjeluju i djelatnici tehničke službe i službe prezentacije, njih ukupno 25”, ističe upravnik Zlatko Marasović. Dodaje da su u posljednjih pet godina u NP Paklenica smrtno stradale tri osobe, dvije na penjalištu te jedna na pustolovnoj utrci.

S druge strane, u ostrvskim nacionalnim parkovima, na Brijunima, Kornatima i na Mljetu ističu da nemaju većih problema u nadzoru i provođenja mjera sigurnosti posjetilaca.

“Naš posjetiteljski program je tako organiziran da traje četiri sata i cijelo vrijeme vodič je s grupom. Zaposleno je 13 vodiča i oni su ti koji na prvom mjestu brinu o posjetiteljima. U Nacionalnom parku Brijuni zaposleno je i deset čuvara prirode i osam vatrogasaca koji provode preventivne mjere za zaštitu ljudi i prirode”, ističu u NP Brijuni.

Jedan uposlenik Parka poginuo je u nesreći na brodu uzrokovanoj velikim nevremenom.

U Nacionalnom parku Kornati kažu da je u provođenju mjera sigurnosti izravno angažirano šest čuvara prirode i devet ostalih zaposlenika, ali da je bez obzira na njihov stalni angažman teško nadzirati ostrvsko zaštićeno područje otvoreno za sve posjetitelje sa brodicama.

Prema riječima upravnika Nacionalnog parka Kornati, Josipa Zanze, ove godine na području Parka imali su jedan smrtni slučaj kada je posjetilac na plovilu doživio srčani udar, pao u more i preminuo, a za jednim posjetiocem bila je pokrenuta potraga u kojoj su aktivno učestvovali čuvari prirode.

U Nacionalnom parku Mljet ističu da za provođenje mjera sigurnosti i zaštite posjetilaca brine 22 uposlenika, te da u proteklih pet godina nije bilo evidentiranih povreda ili smrtnog stradavanja posjetilaca.

U planinskim nacionalnim parkovima Risnjak i Sjeverni Velebit angažovano je devet, odnosno pet čuvara prirode i ostalih uposlenika na provođenju mjera nadzora i sigurnosti posjetilaca, a prema podacima uprave tih nacionalnih parkova u proteklih  pet godina nijedan posjetilac nije stradao.

Izvor: Agencije