Poginuli i nestali u nevremenu na jugu SAD-a

Najmanje tri osobe su poginule, dok ih je 12 nestalo u Teksasu i Oklahomi, američkim saveznim državama koje su pogodile jake kiše praćene snažnim vjetrovima.

Još nekoliko država  na jugu SAD-a našlo se na udaru nevremena, a hiljade osoba su evakuirane.

Obilne padavine tokom vikenda napravile su pometnju na jugu SAD-a, a poplave praćene tornadima natjerale su blizu dvije hiljade ljudi na evakuaciju.

Rijeke su nadošle takvom brzinom da su se čitave zajednice u nedjelju ujutro probudile pod vodom. Jaki vjetrovi oštetili su više stambenih naselja u teksaškom Houstonu, gdje je uništeno između 350 i 400 kuća.

“Ostali smo bez svega. Kuća, namještaja, automobila. Nevjerovatno je kojom brzinom se sve odvijalo”, rekla je Peggy Welbore, jedna od evakuiranih osoba.

Najavljene nove padavine

Volonteri lokalne civilne zaštite prikupljaju hranu i odjeću za građane koji su ostali bez domova.

“Donose deke, odjeću i hranu, ali su i mnogi naši volonteri ostali zaglavljeni u svojim četvrtima. Rijeke su se prelile preko puteva. Međutim, čitava zajednica se organizovala kako bi pružili pomoć kome je potrebna,” izjavio je Dwain York, upravnik regionalnog školskog centra, Wimberley Independent.

Vlasti upozoravaju stanovnike pogođenih naselja da se ne vraćaju u oštećena područja, budući da su najavljene nove obilne padavine.

Inače, mjesec maj je već srušio mnoge rekorde po količini padavina u nekoliko južnih saveznih zemalja, a na vrhu liste je Oklahoma, gdje je u ovom mjesecu palo rekordnih 70 centimetara kiše. Primjera radi, za čitavu prošlu godinu, ova zemlja nije imala ni sedmi dio tih količina.

Izvor: Al Jazeera