Poginulo 12 migranata, stotine spašene

Više od 1.000 izbjeglica i migranata evakuirano je i preseljeno iz Libije ove godine (Ilustracija)

Talijanska obalna straža objavila je u noći s četvrtka na petak da su 823 migranta spašena tijekom osam različitih operacija, dok su skupljena beživotna tijela 12 osoba.

Tijekom jedne od tih operacija koje su se sve odvijale u četvrtak, brod “Darrilo” obalne straže uočio je “gumeni čamac, koji je djelomično već potonuo i s kojeg je spašeno 106 migranata, a skupljeno 12 beživotnih tijela”, piše u priopćenju, kako prenosi Hina.

Više od 70.000 migranata stiglo je na talijansku obalu od početka godine, što je rekord koji premašuje onaj iz prethodne godine, kad je gotovo 64.000 dolazaka zabilježeno tijekom prvih šest mjeseci u godini.

Berlin i Pariz najavili su u četvrtak u Luksemburgu da će preuzeti blizu trećine od približno 60.000 migranata koje Europska unija namjerava primiti kako bi olakšala Italiji i Grčkoj, pod velikim pritiskom migracije.

Evropljani za ukidanje Schengena

Većina građana europskih zemalja, među kojima prednjače Francuzi i Britanci, želi da Schengen zona bude ukinuta zbog priljeva migranata neviđenih razmjera, pokazuju rezultati najnovije ankete, čije je rezultate objavio francuski dnevnik Le Figaro.

Gotovo 70 posto Francuza je za to da se ponovno uspostave granice između zemalja članica EU-a i da se, barem privremeno, na granice postave kontrolni punktovi.

Za ukidanje Schengenskog sporazuma je i 63 posto Britanaca, 59 posto Nizozemaca, 56 posto Talijana i 53 posto Nijemaca.

S druge strane, mišljenja Europljana o kvotama prema kojima bi migranti bili raspodijeljeni po europskim zemljama su različita, pri čemu se ispostavlja da – što je više neka zemalja na udaru migrantske krize to više poziva na solidarnost drugih zemalja članica.

Tako je kvotama kao rješenju sklono 81 posto Talijana, čija je zemlja glavna vrata Unije kroz koju ulaze stotine tisuće ilegalnih migranata iz Afrike.

Takvog je mišljenja i 69 posto ispitanika u Njemačkoj, prvom odredištu tražitelja azila u Europi, prenosi Tanjug.

Britanci za jače kontrole

Potpuno je, međutim, drugačija slika u Velikoj Britaniji, koja je nesumnjivo u boljem geografskom položaju te je i najmanje naklonjena ideji o otvaranju vrata novim migrantima – čak 68 posto Britanaca odbacuje takav prijedlog.

Većina Francuza, Talijana i Nijemaca smatra da bi zemlje članice EU-a, suočene s valom migranata, trebale financijska sredstva namijeniti, prije svega, razvoju i stabilizaciji zemalja na jugu Mediterana, kako bi se njihovo stanovništvo tamo zadržalo.

Međutim, većina Britanaca je mišljenja da bi najviše trebalo ulagati u jačanje kontrole na granicama i suzbijanje ilegalne migracije, zaključuje se u anketi koju je proveo francuski institut za istraživanje javnog mnijenja Ifop.

Izvor: Agencije