Poginuo kandidat za predsjednika Brazila

Campos, socijalista, bio treći po popularnosti predsjednički kandidat i da je uživao podršku osam posto građana (Reuters)

Brazilski predsjednički kandidat Eduardo Campos i još šest osoba poginuli su danas kada se privatni avion srušio u naseljenom dijelu grada Santos.

Pozivajući se na neimenovane izvore iz brazilskih zrakoplovnih snaga, medijska mreža Globo je javila da je svih sedam osoba iz aviona poginulo, a 10 povrijeđeno, prenosi agencija AFP.

Kako AP navodi, među poginulima fotograf koji je pratio Camposovu kampanju, savjetnik za štampu, kao i dva pilota.

Avion tipa Cessna 560XL, u kojem se Campos nalazio, izgubio je kontakt sa kontrolom leta dok se pripremao za slijetanje.

Gradski zvaničnici Santosa potvrdili su da je Campos poginuo, a predsjednica Dilma Rousseff otkazala je sve aktivnosti u naredna tri dana.

Predsjednički izbori u Brazilu zakazani su za 5. oktobar.

Loše vrijeme

Mali avion poletio iz Rio de Janeira ka periferiji Sao Paola, rekao je glasnogovornik zrakoplovnih vlasti Pedro Luis Farcic.

„Avion je pao zbog lošeg vremena dok se pripremao da sleti, kontrola zračnog saobraćaja je izgubila kontakt s letjelicom“, rekao je on, dodaje AFP.

Televizijski snimci su pokazali dim sa mjesta pada aviona u rezidencijalnom dijelu Santosa – na dvije kuće i gimnaziju.

Agencija AFP navela je kako je Campos (49), socijalista, bio treći po popularnosti predsjednički kandidat i da je uživao podršku osam posto građana.

Izvor: Agencije