Pogranična jordanska sela žive u strahu

Stanovnici jordanskih sela uz granicu sa Sirijom od države traže da ih bolje zaštiti od rata u susjednoj zemlji, koji se prelijeva na njihovu teritoriju. Mnoge kuće u tom području su oštećene zalutalim granatama i projektilima.   

Sirijsko selo Tel Shihab i jordansko Al-Turra dijeli državna granica.

Stanovnici sela Al-Turra kažu da zbog sukoba s druge strane granice i kod njih vlada ratno stanje. Prije dvije sedmice, zalutala minobacačka granata pogodila je drugi sprat kuće Sultana Al Hayeka.

Granata je proletjela kroz zidove i eksplodirala u dvorištu. Niko nije povrijeđen, ali Sultan kaže da su im životi u opasnosti i da žive u strahu jer je granata pala dok su spavali.

„Kćerka mi je trudna. Spavala je u prizemlju kad je granata pala. Zabrinuo sam se da se nešto ne dogodi s bebom. Djeca u selu žive u strahu. Neke porodice odmah su se odselile, jer se djeca plaše spavati ovdje“, kazao je Sultan Al Hayek.

Jordanske vlasti pokrenule su istragu, ali nisu ponudile da nadoknade nastalu štetu.

Zalutali projektili dio svakodnevnice

„Stanovnici pograničnih sela navikli su na povremene zalutale projektile. Međutim, osjećaj panike polako raste, jer su borbe u Siriji u posljednje vrijeme postale intenzivnije i učestalije. U junu su pobunjenici najavili da će istjerati snage sirijske vojske iz grada Dera'e. Niko ne očekuje da će se ta bitka brzo završiti“, javlja reporterka Al Jazeere, Nisreen El Shamayleh.

Porodica Al Khalidi živi još bliže granici. Kao posljedica četverogodišnjeg granatiranja u susjednoj Siriji, popucali su im zidovi i prozori. Od jordanskih vlasti traže da ih zaštite.

„Kad bismo imali sistem ranog upozoravanja, mogao bih evakuirati porodicu kad začujemo sirene. Ako mi granata treba pogoditi kuću, da makar izmjestim djecu. Zahtijevamo i postavljanje proturaketnog sistema“, rekao je Mohammad Odeh Al Khalidi, stanovnik sela Al-Turra.

Vlasti kažu da se granica sa Sirijom, duga 375 kilometara, štiti samo s jordanske strane, nakon što se sirijska vojska povukla s graničnih prelaza. To je jordansku vojsku stavilo pod dodatni pritisak, koja nastoji da spriječi upade na sopstvenu teritoriju.

„Takav nam je geografski položaj. Nismo birali da budemo susjed države u kojoj vlada tako teška situacija. Radimo sve što možemo u datim okolnostima kako bismo spriječili napade i upade na našu teritoriju“, kazao je Mohammad Al Momani, glasnogovornik jordanske vlade.

Prvi Jordanac koji je stradao od posljedica rata u Siriji bio je Abdul-Munam Al Hourani. Prošlog mjeseca poginuo je u kancelariji, od rakete ispaljene iz Sirije.

Iako velika većina Jordanaca koji žive na sigurnoj granici podržava sirijske pobunjenike, ovaj dugi sukob unosi im nemir i plaši ih.

Izvor: Al Jazeera