Pojačan lov na osumnjičene za ratne zločine

Čuvari u zatvoru Champ-Dollon u Thonexu, kraj Ženeve (Reuters)

Švicarska je poduzela važan korak u lovu na osumnjičene ratne zločince tako što je osnovala posebnu radnu skupinu, a tužitelji su otvorili niz slučajeva povezanih sa Švicarskom, objavio je u četvrtak portal Swissinfo, a nakon pritisaka na švicarske vlasti skupina za ljudska prava, kao što su Track Impunity Always Trial (TIAT) sa sjedištem u Ženevi i Amnesty International.

“Švicarska konačno ozbiljnije shvata svoje međunarodne obveze”, izjavio je direktor TIAT-a Philip Grant.

Prema švicarskom Kaznenom zakonu, koji je prilagođen i stupio je na snagu 1. januara prošle godine, švicarski pravosudni sistem može suditi ljudima osumnjičenim za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti ili za genocid počinjene bilo gdje u svijetu.

Prva “žrtva” promjena

Odredba da optuženi treba imati bliske veze sa Švicarskom, što znači da mu tamo živi porodica ili da tamo ima sekundarno prebivalište, je odbačena, tako da sada osumnjičeni za ratne zločine koji, recimo, putuje u Švicarsku, može postati predmetom istrage.

Prva “žrtva” ovih promjena je Khaled Nezzar (75), bivši alžirski ministar odbrane, osumnjičen za ratne zločine počinjene u alžirskom građanskom ratu, koji je doputovao u Ženevu na liječenje u oktobru prošle godine.

On je pritvoren i priveden na ispitivanje, ali je kasnije pušten. Sada je navodno u Alžiru.

Prošlog mjeseca Švicarski savezni sud je odbacio Nezzarovu tvrdnju da mu se ne može suditi izvan zemlje za zločine koje je navodno počinio tokom alžirskog građanskog rata devedesetih godina prošlog stoljeća.

Ta historijska odluka najvišeg švicarskog suda u teoriji otvara put da se Nezzaru sudi u Švicarskoj.

Bivši gvatemalski šef policije Erwin Sperisen, koji ima dvojno, švicarsko-gvatemalsko, državljanstvo i osumnjičen je za kršenja ljudskih prava, trenutno je u ženevskom zatvoru gdje će biti do 26. februara, dok traje istraga protiv njega.

Nalog za njegovo hapšenje izdat je u Gvatemali u augustu 2010.

Izvor: Agencije