Pojačan pritisak EU na Kosovo

Zvaničnici Evropske unije iz dana u dan pojačavaju pritisak na kosovsku skupštinu (EULEX)

Na Kosovu je aktuelna debata između lokalnih institucija i Misije vladavine prava Evropske unije (EULEX), a odnosi se na pitanje poslanika koji su pod istragom. EULEX je insistirao od Skupštine Kosova da usvoji rezoluciju kojom bi Vlada tražila od Ustavnog suda mišljenje o pitanju imuniteta.

List Koha Ditore javlja kako visokopozicionirani zvaničnici Evropske unije iz dana u dan pojačavaju pritisak na kosovsku skupštinu oko pitanja imuniteta poslanika. Ovaj medij navodi kako se pitanje imuniteta dodatno zakompliciralo nakon poziva EULEX-a liderima parlamentarnih klubova da se uključi u pitanje koje je izvan njegovih ingerencija.

Stručnjaci protiv

Glasnogovornica visoke predstavnice EU Catherine Ashton, Maja Kočijančić, kazala je za Radio Dukagjini kako Unija očekuje da Kosovo objasni pitanje imuniteta. Ona je dodala kako EULEX ima punu podršku EU u pozivu misije za kosovski Parlament da objasni pitanje imuniteta poslanika.

S druge strane, kosovski pravni stručnjaci u krivičnim predmetima navode da je pitanje istraga i imuniteta ispolitizirano bez potrebe jer su, kako kažu, Ustav i zakoni jasni.  

Profesor krivičnog prava Ismet Salihu navodi da poslanici uživaju imunitet samo kada je u pitanju hapšenje i prestanak njegovog poslaničkog rada, ali ne i za istrage i ostale sudske procese koji se odvijaju pod sumnjama za kriminalna djela.

„Poslanik se ne može uhapsiti niti zadržati. Ustav Kosova ne kaže da se ne može pritvoriti, da se protiv njega ne može podići optužnica. No, on za sva djela koje je počinio prije nego što je postao poslanik, tokom ili poslije mandata nema imunitet“, kaže Salihu.

U međuvremenu, EULEX nije mogao izdati nalog za hapšenje poslanika Demokratske partije Kosova, Fatmira Limaja, zbog njegovog imuniteta. Zbog toga se ova misija obratila Skupštini da usvoji rezoluciju kojom bi Vlada od Ustavnog suda Kosova zatražila mišljenje o imunitetu.

Salihu kaže kako ne razumije zašto se ide ovim putem jer oduzimanje imuniteta može zatražiti samo tužilac.

Rad komisije

Trenutna dešavanja u vezi sa imunitetom poslanika Limaja, profesor kosovskog Pravnog fakulteta vidi kao sklonost da se ovo pitanje što više ispolitizuje.

„U sve se umiješala politika. U ovom slučaju, samo tužilac EULEX-a ili državni tužilac mogu zatražiti oduzimanje imuniteta poslaniku. Ali kada su u pitanju istrage, podizanje optužnica, određivanje pritvora, kosovski poslanik nema imunitet“,  kaže on.

Poslanik Arsim Bajrami, jedan od pisaca Ustava, kazao je da kod imuniteta ne postoji pravni vakuum.
 
„ Procedura je veoma jasna. Proces inicira glavni državni tužilac i proces se odvija unutar kosovskog parlamenta. Postoji komisija za imunitete i mandate koja u roku od 30 dana treba razmotriti taj  zahtjev, a onda se o njemu razgovara na sjednici na kojoj se glasa. Samo u slučaju da komisije imaju nejasnoće, onda one mogu tražiti objašnjenja od Ustavnog suda“, objašnjava Bajrami.

Izvor: Agencije