Pojačana kontrola uvoza hrane iz Hrvatske

Granični prijelazi bit će stanice za uvoznike iz Hrvatske dok se potvrde nalazi iz veterinarskog ureda u BiH (Reuters)

Inspekcije u Bosni i Hercegovini dobile su nalog pojačano kontrolirati ispravnost svih prehrambenih proizvoda životinjskog porijekla koji se uvoze iz Hrvatske.

Ta mjera je odgovor na odluku hrvatske strane da uvede pojačani inspekcijski nadzor nad mlijekom uvezenim iz BiH, potvrdio je u četvrtak u Sarajevu ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Nakon sastanka s entitetskim ministrima poljoprivrede, te direktorom ureda za veterinarstvo BiH, Šarović je novinarima rekao kako je zajednička ocjena da su mjere, koje je uvela Hrvatska, nepotrebne i da štete ukupnim trgovinskim odnosima dvije države.

„Potrebno je na ministarskom nivou riješiti taj problem“, smatra bh. ministar, te dodaje kako je u Hrvatsku već poslan prijedlog za održavanje sastanka na kojem bi se razgovaralo o inspekcijskim nadzorima, ali i novom trgovinskom režimu između dvije države.

U Sarajevu očekuju kako bi takav sastanak mogao biti održan do kraja novembra.

Ministar poljoprivrede bh. entiteta Republika Srpska Miroslav Milovanović je pojasnio kako se pri uvozu pošiljki mlijeka iz Hrvatske od sada kontrolni uzorci uzimaju odmah na granici, a mlijeko ne može biti upućeno u prodaju sve dok ovlašteni laboratorij u BiH ne da potvrdu njegove ispravnosti.

„Da, mi idemo s recipročnim mjerama“, kazao je Milovanović, potvrdivši kako će istom režimu provjera do daljnjeg biti podvrgnuta sva hrana životinjskog porijekla koja stiže iz Hrvatske.

Ključni zahtjevi

Šarović i Milovanović su ocijenili kako mjere koje je prvobitno uvela Hrvatska zapravo narušavaju postojeći trgovinski režim između dvije države, pa i Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini (CEFTA).

Direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba ustvrdio je kako su stručnjaci iz Slovenije posjetili mljekaru u Bosanskoj Dubici iz koje je u Hrvatsku i uvoženo mlijeko čija se kvaliteta pri uvozu pokazala spornom.

„Oni su za tu mljekaru dali sve pohvale“, kazao je Kalaba.

Šarović je najavio kako bi u BiH uskoro trebali biti usvojeni pravilnici o mikrobiološkim kriterijima pri proizvodnji hrane, te o uvođenju fitosanitarnih certifikata, čime bi se ispunili neki od ključnih zahtjeva koje postavlja Evropska unija, kako bi dopustila uvoz hrane u neku od svojih članica.

Izvor: Agencije