Pojačani napadi na Sanu i uporišta Husa

Zračne operacije koalicijskih snaga ušle su u novu fazu proteklih dana (Al Jazeera)

Reporter Al Jazeere u Sani izvijestio je da su avioni koalicije predvođene Saudijskom Arabijom intenzivirali napade na aerodrom u tom gradu, kao i na uporišta šiitskog pokreta Husi širom Jemena.

Borbeni avioni su protekle noći izveli više od deset zračnih napada na jemensku prijestolnicu i vojnu bazu Daylami, kao i na uporište Husa u sjevernom dijelu Sane.

Al Jazeera saznaje da je u napadu na uporište Husa raketama djelimično uništena njihova baza, te da nije bilo ljudskih žrtava.

Ahmed Asiri, glasnogovornik akcije pod nazivom “Oluja odlučnosti”, kazao je da su u gradu Marebu pogođeni vojni kampovi.

U pokrajini Shabwah na jugoistoku Jemena na meti zračnih napada našla su se uporišta bivšeg predsjednika Alija Abdullaha Saleha u gradu Itku, te položaji boraca Husa.

Prema izjavama svjedoka, u zračnim napadima bombardiran je i predsjednički dvorac na istoku grada Adena.

Nova faza napada

Glasnogovornik kampanje “Oluja odlučnosti” kazao je da su vojne operacije ušle u novu fazu proteklih dana.

Koalicijske snage nastoje spriječiti milicije Husa i njihove saveznike da se reorganiziraju ili iskoriste potencijale vojnih skladišta u Jemenu.

Napadi na položaje pobunjenika u Jemenu uslijedili su nekoliko sati nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju kojom se određuje embargo na dostavu oružja pobunjenom pokretu Husi.

Petnaestočlano vijeće usvojilo je rezoluciju u utorak sa 13 glasova za, dok je Rusija bila suzdržana.

Rezolucijom se traži i povlačenje pripadnika pokreta Husi sa položaja koje su zauzeli.

Jemenski pobunjenički pokret odbacio je rezoluciju UN-a i nazvao je “agresijom”.

Visoki revolucionarni komitet Husa pozvao je svoje pristalice da u četvrtak izađu na ulice, kako bi protestirali protiv ove odluke.

Izvor: Al Jazeera