Oglasi

Pojačano osiguranje Grčke ambasade u Skoplju

Vijest o nepotvrđenoj smrti makedonskog studenta u Solunu pojačala je tenzije između dviju zemalja, dok su neki zvaničnici pozvali na rat.
Skoplje: Makedonski zvaničnici izjavili da nemaju nikakvih informacija o ovom događajuWikipedia

Nakon vijesti o događaju u kojem je u Solunu pretučen te od zadobijenih tjelesnih povreda preminuo makedonski student Aleksandar Samardjijev, javnost u Makedoniji raspravlja o implikacijama čitavog događaja, javio je novinar agencije Anadolija iz Skoplja.

Predsjednik Svjetskog kongresa Makedonije Todor Petrov u gostovanju na državnoj televiziji izjavio je da je pretučeni mladić od zadobijenih povreda preminuo, te, iznenadivši čitavu makedonsku javnost, pozvao na rat s Grčkom.

Optužena Zlatna zora

Javnost u Makedoniji za ovaj događaj saznala je nakon što je rođak pretučenog Samardjijeva na društvenoj mreži Facebook napisao da je Aleksandar, koji je studirao na Univerzitetu u Solunu, nasmrt pretučen.

Za ovaj događaj optuženi su članovi ekstremne organizacije "Zlatna zora".

Prema navodima članova porodice Samardjijeva, članovi ove ekstremne desničarske grupe od Samardjijeva su tražili da promijeni prezime. Nedugo zatim objavljena je i vijest o njegovoj smrti.

S druge strane, zvaničnici u Grčkoj tvrde kako se ovaj događaj nikada nije dogodio i sve nazivaju "običnom izmišljotinom".

Makedonski zvaničnici izjavili su da nemaju nikakvih informacija o ovom događaju.

Ovo je doprinijelo tome da mediji i javnost u Makedoniji ostanu zbunjeni. Štaviše, rođak unesrećenog Stilian Samardjijev je iznenada nestao u javnosti i nije dostupan na poziv novinara.

Evropski komesar za proširenje Štefan Fule, koji se u ponedjeljak nalazi u posjeti Atini, objavio je na svom privatnom Twitter profilu kako se nada da ovaj događaj neće dodatno zakomplicirati ionako zategnute odnose između Makedonije i Grčke.

S druge strane, makedonske vlasti su pojačale mjere sigurnosti kod Grčke ambasade u Skoplju.

Dugogodišnji spor

Ove dvije balkanske zemlje su u dugogodišnjem sporu u vezi s imenom Makedonija još od kada je ova bivša jugoslavenska republika proglasila nezavisnost.

Grčka ne želi prihvatiti ime Makedonija, jer može implicirati pretenzije na istoimenu sjevernu grčku provinciju.

Makedoniji je, također, zbog navedenog spora s Grčkom otežano ili blokirano pristupanje euroatlantskim organizacijama.

Izvor: Agencije