Pojas Gaze: Ubijen pripadnik Hamasa

Nemiri u Gazi i oko nje intenzivirani su prošlog mjeseca (AFP)

Pripadnik vladajućeg pokreta Hamas je ubijen, a još dvoje ljudi je ranjeno u izraelskom zračnom napadu na Pojas Gaze, saopćili su ljekari.

Na meti napada bio je centar za obuku oružanog krila Hamasa, Brigade Ezedin al-Kasam, koji se nalazi istočno od Gaza Cityja, rekli su oni, prenosi AFP.

Ranije je objavljeno da se pripadnik Hamasa nalazi u kritičnom stanju, ali je on u međuvremenu podlegao povredama.

Izraleska vojska je saopćila da su artiljerijske snage i avion otvorili vatru na “teroristički odred Hamasa”, ali palestinski izvori nisu mogli odmah potvrditi da li se radi o ekstremistima ili civilima.

‘Rijedak incident’

“Odred je bio u poziciji da ispali antitenkovsku raketu na izraelske vojnike koji su obavljali rutinske aktivnosti u blizini bezbjednosne ograde”, navedeno je u saopćenju izraelske armije.

Iz Gaze je početkom ove sedmice na južni Izrael ispaljena jedna protivavionska raketa koja je oštetila jednu zgradu i nekoliko vozila, a vojska je ovaj događaj opisala kao “vrlo rijedak incident”.

Nemiri u Gazi i oko nje intenzivirani su prošlog mjeseca, poslije prekograničnog napada izvedenog sa Sinajskog poluotoka, u kome je poginuo jedan izraelski civil.

Tokom šestodnevnog nasilja tipa “oko za oko, zub za zub”, koje je počelo 18. juna, ubijeno je 15, a ranjeno nekoliko desetina Palestinaca, dok su ekstremisti ispalili više od 150 raketa na Izrael, ranivši petero ljudi.

Izvor: Agencije