Pojavio se ‘plan B’ uoči ključnog glasanja o Brexitu

Theresa May
May je najavila da će odstupiti nakon što nije uspjela dobiti odobrenje Parlamenta za sporazum o Brexitu (EPA)

Bliska saradnica britanske premijerke Therese May, ministrica rada Amber Rudd, prva je članica kabineta koja je nabacila mogući “plan B” ako, kako se očekuje, Parlament sljedeće sedmice odbaci njen plan o izlasku iz Evropske unije.

May ustrajava na tome da je njen dogovor, o kojemu se s EU-om pregovaralo tokom mnogo mjeseci, jedini na pregovaračkom stolu te da je alternativa bolan izlazak bez ikakva dogovora ili, možda, uopće i bez Brexita.

Članovi Parlamenta, uključujući i njenu Konzervativnu stranku, spremni su odbiti njen dogovor, koji predviđa nastavak bliskih veza s EU-om, mjera koja bi petu po redu ekonomiju svijeta mogla gurnuti u još dublju nesigurnost.

Nije nemoguća ‘Norveška plus’

Slažući se s May da njen dogovor predviđa najbolju opciju za izlazak iz EU-a, ministrica Rudd je rekla da norveški tip odnosa s EU-om također možda nudi izlazak iz trenutnog zastoja.

“Ako njen [May] plan ne prođe, sve bi se moglo dogoditi: referendum, ‘Norveška plus’, bilo koja od tih opcija mogla bi se dogoditi”, rekla je ona.

Norveška nije članica EU-a, ali je na jedinstvenom tržištu bloka koje dopušta slobodu kretanja robe, kapitala, usluga i ljudi.

“Norveška plus” predviđa da Velika Britanija također ostane u carinskoj uniji EU-a, u kojoj Norveška nije.

Neki pro-EU zastupnici također su izrazili podršku za drugi referendum o članstvu u EU, ili narodni referendum.

Moguć izlazak i bez sporazuma

List Times izvijestio je da se u raznim strankama prave planovi da se izglasa nepovjerenje May ako njen prijedlog ne prođe u utorak.

Ako dogovor o Brexitu bude odbijen, ministri imaju 21 dan da se izjasne kako dalje.

Vlada je ranije kazala da bi Velika Britanija u slučaju da dogovor bude odbijen napustila EU bez sporazuma.

Izvor: Agencije