Pojedine mostarske ulice i dalje pod vodom

Obilne padavine, koje se ne zaustavljaju posljednjih 20-ak dana, u južnom dijelu Hercegovine izazvale su velike materijalne štete.

U Mostaru, zbog slabog odvodnog sistema koji godinama nije održavan, pojedine ulice su pod vodom. Situacija je u četvrtak nešto bolja nego prethodnih dana, iako opasnost od poplava još postoji.

HE Rama: Počelo prelijevanje vode

Počelo je prelijevanje viška vode preko brane na Hidroelektrani Rama.

No, iz akumulacije se neće prelijevati tolika količina koja bi prouzrokovala veliki vodeni val, poručili su članovi Uprave Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosna, koji su posjetili branu.

Ukoliko ne dođe do novih padavina, građani ne bi trebali strahovati od poplava. išak vode odlazi u Jablaničko jezero, što će neznatno promijeniti vodni režim Neretve. Potrošnja trenutno iznosi blizu 40 kubnih metara u sekundi.

“Ovo je tek početak i nadamo se da će još veći biti preljev, ali da to neće izazivati velike posljedice. To će biti do 80 kubika u sekundi, što neće izazivati materijalne štete”, kaže Ivo Dedić rukovodilac pogona HE Rama.

“Dobro bi bilo da ne dođe do većeg dotoka u ovom slivu Ramskog jezera, tako da mislim da će na takav način se održati jedna situacija koja pod kontrolom u slivu rijeke Neretve”, rekao je Milan Lovrić iz Elektroprivrede HZHB.

 

Uzvodni vodostaji u Bosni i Hercegovini su u opadanju, što je rezultat prestanka padavina i kontroliranog ispuštanja voda iz hidroakumulacija. No vremenske najave za naredna dva dana nagovještavaju ponovo kišu, a samim tim i moguće nove nevolje.

U Hercegovini, poplava je najviše zadala problema stanovnicima općine Čapljina, koji su se nasipima borili protiv bujice, javlja novinar Al Jazeere Sanel Kajan iz Mostara.

„Posebno teško je u naseljima uz rijeku Neretvu i njene pritoke, gdje je voda prodrla u nekoliko kuća“, dodaje Kajan.

Uništeni plastenici i oranice, slika je koja se može vidjeti u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Iako je nivo Neretve u Mostaru bio u opadanju tokom dana, strah je prisutan kod lokalnog stanovištva.

Poziv na oprez

Vahida Mujkanović strahuje svaki put kada su velike padavine, posebno od 1999. godine kada je Mostar pogođen velikim plavnim valom koji je njenoj kući, ali i stotinama drugih objekata u Mostaru, prouzrokovao znatnu štetu.

Iako je bilo obećano, ta šteta do sada nije nadoknađena, a procijenjena je, samo na njenoj kući, na više od 15.000 eura.

Da je stanje stabilnije u odnosu na prethodne dane,  potvrđuju i iz Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona na čijem se području nalazi nekoliko hidroelektrana koje prihvataju i reguliraju protok vode nizvodno duž Neretve.

Stanovništvo bi još uvijek trebalo biti na oprezu, kaže Pero Pavlović iz Civilne zaštite.

Obilne kiše prouzrokovale su velike probleme i u Hrvatskoj, na području Metkovića, gdje se Neretva izlila na više mjesta.

Izvor: Al Jazeera