Pokrenut Google Music

Upotreba muzike na mobilnim i društvenim mrežama nikad nije bila popularnija (Getty Images)

Google je otkrio svoju novu online prodavnicu muzike u SAD-u, koja će omogućiti korisnicima Android softvera kupovinu, pohranu i streaming MP3 datoteka.

Muzičke kompanije poput EMI, Universal, Sony Music Entertainment, te 23 nezavisne izdavačke kuće priključile su se ovom projektu sa ciljem pružanja sadržaja i stvaranja baze od 13 miliona pjesama.

Međutim, Warner Music Group je izabrala da u ovom trenutku ne sudjeluje, te analitičari tvrde da će nedostatak pjesama ove velike muzičke kompanije ograničiti mogućnosti Google Musica.

Novi Googleov projekat je direktni izazov Appleu i njihovom iTunes projektu pokrenutom 2003. godine. Pjesme se cjenovno kreću od 69 centi do 1,29 američkih dolara, te dolaze bez zaštite kopiranja.

Google Music će omogućiti vodećem pretraživaču da učini isto, pružanjem pristupa muzici sa različitih uređaja spojenih na internet. Korisnici će također lako moći dijeliti muziku s prijateljima.
 

Mobilni napori

Analitičari govore da prodavanje muzike putem interneta neće uveliko povećati Googleov novčani prihod, ali da internetski gigant želi biti dio tržišta kako bi osigurao konkurentnost mobilnih uređaja baziranih na Android sistemu.

Android je trenutno na vrhu lige mobilnih operativnih sistema, uz više od 200 miliona uređaja širom svijeta koji ga koriste.

Ali bez muzičkog servisa, pametni telefoni i tablet računari bazirani na Androidu mogli bi biti manje privlačni korisnicima u potrazi za ugodnijim multimedijalnim iskustvom.

Da pomogne novoj muzičkoj prodavnici, Google će u početku ponuditi po jednu besplatnu pjesmu svaki dan.

Google će također omogućiti korisnicima dijeljenje kupljene muzike sa prijateljima kroz društvene mreže.

Borba za prodaju

„Preporuke prijatelja su najvažniji način na koji ljudi otkrivaju muziku i mislimo da ova odlika potencijalno može potpuno preobratiti ponašanje kupaca,“ rekla je Zahavah Levine, Googleova direktorica za partnerstvo sadržaja sa Androidom.

Iako je prodaja proteklih godina išla prilično slabo, upotreba muzike na različitim formatima poput društvenih mreža i mobilnih uređaja nikada nije bila popularnija.

Amazon već ima muzički servis baziran na Cloud sistemu, a sa novim Kindle Fire tabletom, mogli bi kroz svoju stranicu još povećati prodaju.

Facebook, najveća društvena mreža na svijetu, u septembru je otkrila karticu kroz koju korisnici mogu koristiti servise poput Spotify i MOG i dijeliti muziku s prijateljima.

Izvor: Agencije