Pokrenut Knowlead, društvena mreža za učenje

Stranica će iz beta-verzije izaći u punu kada dobije podršku 100.000 korisnika (Ustupljeno Al Jazeeri)

“Knowlead je društvena mreža za učenje, prva te vrste na svijetu”, rekao je na današnjoj ceremoniji pokretanja platforme u Sarajevu Ekrem Nurović, direktor projekta.

Nurović je student master-studija Menadžmenta na Burch univerzitetu, s kojim je prošle godine pobijedio na Start up takmičenju tog univerziteta i osvojio nagradu od 40.000 KM (20.000 eura).

Svečanost je upriličena u hotelu Radon Plaza u Sarajevu

“Sistem koji smo mi razvili jeste da student podučava drugog studenta uživo, u peer-to-peer komunikaciji. Praktično, to bi značilo sljedeće: ako jedan student ima problem iz, recimo, matematike, objavi taj svoj problem na Knowleadu; nakon toga može mu se javiti student iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske koji zna odgovor na to njegovo pitanje i može mu pomoći. Cilj je svakako da budemo globalna kompanija”, objašnjava Nurović.

Webit festival uvrstio je ovaj start up među 100 najperspektivnijih u Evropi. Knowlead će se takmičiti u Sofiji za nagradu od 200.000 eura u aprilu ove godine.

“Vjerujemo da smo kreirali stranicu koja može pomoći milionima korisnika”, rekao je Nurović za Al Jazeeru.

Realizaciju ovog projekta svojim je smjernicama pomogao prof. Malcolm Duerod, mentor projekta.

‘Nada za omladinu’

On je na ceremoniji govorio o primjeni ove platforme u modernom obrazovanju. Kazao je kako je njegov student Ekrem ustvari prvi korisnik svoje platforme.

“To je veoma važno s obzirom na to da ljudi uglavnom slabo koriste usluge na čijem su kreiranju radili.”

Duerod je svršenik Univerziteta Harvard, s iskustvom rada na Wall Streetu. Radio je i u Centralnoj američkoj banci i pokretao vlastiti biznis u Americi.

Istakao je kako ovaj projekt budi nadu ovdašnjoj omladini, koja može u svojoj zemlji pokrenuti kompaniju i proizvesti nešto što će moći koristiti široj populaciji njihovih vršnjaka.

Platformu je prezentirao Ejub Hadžić, dizajner Knowleada. Kazao je da se radi o projektu u razvoju koji predstavlja tek dio onoga što će platforma sadržavati.

“Pitate se zašto onda lansiramo platformu danas? Razlog je veoma jednostavan. Želimo graditi platformu zajedno s našim korisnicima, uz pomoć njihovih povratnih informacija”, rekao je Hadžić.

Pojasnio je da je Knowlead zasnovan na minutama. Onaj koji uči daje, a onaj koji podučava zarađuje minute. Znanje se stječe investiranjem vremena.

Dizajn platforme sliči drugim društvenim mrežama

Vođa projekta Nurović kazao je kako je planirano da svaki korisnik dobije 30 minuta sa samom registracijom. Minute koje se potroše učenjem mogu se nadoknaditi tako što će se neko drugi podučiti.

“Ukoliko neko ne želi podučavati druge, moći će kupiti minute od Knowleada kako bi mogao i dalje učiti. Isto tako, onaj ko želi samo podučavati može svoje minute prodati nama”, pojasnio je on.

Sistem omogućava zakazivanje sata na kojem će se rješavati problem naveden u zahtjevu.

Koautor projekta Amer Zavlan pojasnio je princip funkcioniranja povratnih informacija.

“Kada se čas završi, student može ostaviti svoj dojam o profesoru. U prvom dijelu student odgovara da li je čas bio koristan, a u drugom ocjenjuje njegovo stručno znanje”, istakao je Zavlan.

O sigurnosnim aspektima platforme govorio je developer Haris Botić. Istakao je da su se kreatori projekta pobrinuli da svi podaci korisnika budu sigurni od prvog dana.

‘Historijski trenutak’

O značaju platforme za Al Jazeeru su govorili predstavnici Burch univerziteta te budući korisnici Knowleada.

Sanela Klarić, prorektor za međunarodnu saradnju i nauku na Internacionalnom Burch univerzitetu, smatra da je pokretanje ovakve platforme historijski trenutak.

“Mislim da ovakvi projekti predstavljaju ponos našeg Burch univerziteta, da naši studenti preuzimaju inicijative”, kazala je ona.

Dodala je da je ovo jedan od prvih pokušaja takve vrste da se napravi platforma na kojoj će studenti jedni drugima pomagati.

“Na ovaj način mogu lakše naći jedni druge. Koriste medije koji su njima bliski. Oni su rođeni s tim medijima i upravo zato što poznaju te medije i metodologiju iskoristili su priliku da učenje sebi prilagode”, zaključila je ona.

“Smatram da je jedan ovakav projekat od velikog značaja za mlade u razmjeni znanja i iskustava te sticanju novih znanja zbog toga što je lakše sa osobom s kojom imate direktnu komunikaciju usvojiti neka znanja nego kada je tu neki nastavnik koga se ustručavate pitati”, rekla je Almina Rastoder, studentica master-studija na Fakultetu ekonomije.

Adna Sokolović, predsjednica Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini, uvjerena je da će Knowlead pomoći srednjoškolcima i studentima.

“Kao neko ko stalno radi sa srednjoškolcima, a i sama sam srednjoškolka, smatram da će ovo biti platforma koja će umnogome da poboljša status srednjoškolaca, pomoći im da uče, usvajaju nova znanja i stiču prijateljstva širom svijeta”, istakla je ona.

Stranica će iz beta-verzije izaći u punu kada dobije podršku 100.000 korisnika. Za sada je dostupna na bosanskom, srpskom, engleskom i turskom jeziku.

Cilj razvojnog tima jest da to bude kompanija iz Bosne i Hercegovine koja će biti globalna i takmičiti se s najvećim kompanijama širom svijeta u industriji e-učenja.

Prva beta-verzija dostupna je od 21 sat večeras na linku knowlead.co.

Izvor: Al Jazeera