Pokrenuta istraga o Macronovoj kampanji

Želim istinsku raspravu,ne raspravu u kojoj su poznati sadržaj i završetak, naveo je Emmanuel Macron (EPA)

Francusko državno tužilaštvo pokrenulo je istragu o porijeklu 144.000 eura utrošenih u prošlogodišnju predizbornu kampanju predsjednika Emmanuela Macrona, javlja Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Neimenovani izvor iz tužilaštva za britansku agenciju je rekao da je istraga pokrenuta nakon što francuska Nacionalna komisija za predizborne bankovne račune i političko finansiranje (CNCFP) nije uspjela ući u trag određenim donacijama u vidu čekova i uplata elektronskim putem na račun Macronove stranke U pokretu.

Navodi se da ova sredstva nepoznatog porijekla čine mali dio novca koji je Macron utrošio tokom kampanje, a prema podacima CNCFP-a, aktuelni francuski predsjednik je za potrebe kampanje prikupio 16,8 miliona eura, što je ispod limita propisanog francuskim zakonom, te je gotovo sav taj novac potrošio.

“Hoće li i njemu upasti u kuću?”

Tužilaštvo također istražuje navodne neregularnosti u trošenju novca u kampanji za predsjedničke izbore 2017. francuskog ultraljevičarskog lidera Jean-Luca Melenchona. 

Reuters navodi da je njega u vezi sa tim navodima ispitivala francuska policija, te da je u njegovoj kući koja je bila sjedište u vrijeme kampanje, prošlog mjeseca izvedena racija.

„Hoće li i Macronu upasti u kuću? Da li će zaplijeniti njegovu listu članova ili donatora? Ili će ovo biti slučaj duplih standarda“, upitao je Melenchon.

Izvor: Agencije