Pokrenuta istraga o sukobima u Mumbaiju

Indijska policija pokrenula je istragu o uzrocima nedavnih sukoba u Mumbaiju između lokalnih muslimana i policije nakon što je nekoliko osoba ubijeno, dok je više desetaka ranjeno.

Demonstranti kažu da su okupljanjem željeli iskazati solidarnost sa potlačenim muslimanima sjeverne indijske pokrajine Assam, kao i sa muslimanima susjednog Mijanmara.

Stanovnici Mumbaija, najnaseljenijeg grada u Indiji, pokušavaju dojmiti opseg nasilja koje ih je zadesilo.

Uz pojačano prisustvo policije, grad je doslovno pretvoren u tvrđavu.

U krvavim sukobima proteklih dana poginule su dvije osobe, dok ih je 18 ranjeno.

Indijska policija već je pokrenula istragu.

Himanshu Roy iz Policijske jedinice Mumbaija je izjavio: ”Odjel za krivicu preuzeo je istragu jučerašnjih sukoba na Trgu Azad Maidan. Formirali smo specijalni tim za tu istragu. Počeli smo sakupljati dokaze.”

Javno okupljanje

Sukobi su izbili kada je lokalna muslimanska organizacija sazvala javno okupljanje u znak solidarnost sa muslimanima sjeveroistočne indijske pokrajine Assam, kao i sa muslimanima susjednog Mijanmara.

Sukobi u indijskoj pokrajini Assam počeli su 20. jula kada su nepoznati muškarci ubili četiri mladića u mjestu Kokrajhar, gdje dominira pleme Bodo.

U znak odmazde, pripadnici tog plemena napali su susjedne muslimane.

U sukobima koji su proizašli iz toga poginule su 73 osobe.

”To je potpuni propust sigurnosnog i obavještajnog aparata pokrajinske vlade u Maharaštri. To što se desilo u Assamu pretežno je problematika lokalnih Indijaca i ilegalnih imigranata”, kazala je glasnogovornica glavne opozicijske stranke Bharatiya Janate, Nirmala Sitharaman.

Okruženi Kinom, Mijanmarom, Bangladešom i Butanom, u sjevernom dijelu Indije živi više od 200 etničkih grupa i plemena.

Tu regiju tresu različiti međusobni sukobi od kako je Indija stekla nezavisnost od Velike Britanije 1947. godine.

Proteklih godina lokalna hinduistička plemena izražavala su velika antiimigrantska i antimuslimanska osjećanja, naročito protiv naseljenika iz Bangladeša.

Izvor: Al Jazeera