Pokrenuta istraga protiv direktora Volkswagena

Volkswagen je 2015. priznao da je više godina objavljivao manipulirane tabele vrijednosti ispušnih plinova dizel-vozila (Arhiva)

Protiv predsjednika poslovodnog odbora Volkswagena Matthiasa Muellera, koji je istovremeno i član uprave Porsche Holdinga, pokrenuta je istraga zbog sumnje u manipulaciju tržištem dionica povezano sa skandalom s lažiranim izvještajima o štetnosti ispušnih plinova Volkswagenovih dizel-motora, saopćilo je Državno tužiteljstvo u Stuttgartu.

“Postoji opravdana sumnja da je Mueller, kao član uprave Porsche Holdinga, svjesno prekasno obavijestio dioničare Porschea o finansijskim posljedicama skandala sa dizel-motorima”, navodi se u saopćenju.

Osim Muellera, u istragu su uključeni i bivši predsjednik uprave VW-a Martin Winterkorn, kao i predsjednik Nadzornog odbora VW-a i član Upravnog odbora Porschea Hans-Dieter Poesch.

Porsche odbacio optužbe

Kompanije koje su upisane na berzu obavezne su objavljivati informacije koje bi mogle utjecati na kretanje cijena dionica.

Porsche Holding odbacio je sve optužbe i saopćio da je “pravovremeno” objavljivao sve podatke relevantne za vlasnike dionica.

Volkswagen je 2015. godine, na pritisak američkih vlasti, koje su i otkrile manipulacije, priznao da je više godina objavljivao manipulirane tabele vrijednosti ispušnih plinova dizel-vozila.

Izvor: Agencije