Pokrenuta kontraofanziva na Ramadi

Iračke snage su pokrenule kontraofanzivu kako bi ponovno zauzele dijelove provincije Anbar, koje su nedavno zauzeli borci grupe Islamska država Irak i Levant.

Novinar Al Jazeere Imran Khan je iz Bagdada javio da će, vjerovatno, prvi grad koji će napasti iračke snage, koje čine vladini vojnici i šiitske milicije, biti Ramadi, prijestolnica Anbara. ISIL je zauzeo Ramadi ranije ovog mjeseca.

“Ovo će vjerovatno biti dugotrajna bitka, ali je pokrenuta”, javlja Khan, dodavši da će ključne bitke biti vođene za kontrolu nad glavnim autocestama.

“Ovo će, vjerovatno, biti veoma velika operacija, u nekoliko faza, uz neke od glavnih puteva u provinciji Anbar.”

Okupljanje snaga

Hiljade državnih snaga i boraca savezničkih šiitskih milicija pod barjakom snaga Narodne mobilizacije okupljaju se u vojnoj bazi Habbaniyah kako bi se pripremili za kontraofanzivu nakon pada Ramadija 17. maja.

Od tada su se Irak i Sjedinjene Američke Države međusobno optuživali ko je kriv za gubitak kontrole nad provincijskom prijestolnicom, koja je bila jedna od rijetkih gradova koje su i dalje kontrolirale državne snage u većinski sunitskom Anbaru.

“Iračani moraju pokazati da mogu ponovno osvojiti ovu provinciju”, javlja novinar Al Jazeere.

Mnoge plemenske vođe u Anbaru su iskazale svoju zabrinutost da bi učešće šiitskih milicija u borbama moglo dovesti do sektaških podjela u provinciji.

Deseci hiljada stanovnika Ramadija su proteklih sedmica pobjegli iz grada, što je dovelo do humanitarne krize.

Izvor: Al Jazeera