Pokret ka turskoj granici: Assadova ofanziva uz pomoć Rusije i Irana

Sirijska vojska napreduje prema turskoj granici u velikoj ofanzivi uz podršku Rusije i Irana, koja, kako kažu pobunjenici, sada ugrožava budućnost gotovo petogodišnje pobune protiv predsjednika Bashara al-Assada.

Milicije koje podržava Iran odigrale su ključnu ulogu na terenu, dok su ruski avioni pojačali zračne udare, što je omogućilo vojsci povratak na strateško sjeverno područje prvi put u više od dvije godine.

“Ne samo da gubimo teritoriju nego je naše cijelo postojanje sada ugroženo”, rekao je Abdul Rahim al-Najdawi iz pobunjeničke grupe Liwa al-Tawheed.

“Oni napreduju i mi se povlačimo, jer smo suočeni s žestokim zračnim udarima i moramo smanjiti naše gubitke na najmanju moguću mjeru”, kazao je on.

Napredovanje vojske

Sirijska vojska i njeni saveznici su gotovo pet kilometara od grada Tal Rafaata, koji je pod kontrolom pobunjenika, što znači da su na otprilike 25 kilometara od turske granice, rekli su pobunjenici i očevici.

Napad na grad Halep na sjeveru zemlje natjerao je desetke hiljada stanovnika u bijeg prema Turskoj, a u posljednja dva dana pojačalo se rusko bombardiranje područja sjeverozapadno od Halepa. 

Damask želi vratiti punu kontrolu nad Halepom.

Izvor: Al Jazeera i agencije