Pokupska sela još ugrožena poplavama

Vodostaj rijeke Kupe u cijelom toku u opadanju je, a vodostaj Save stagnira, potvrđeno je u Hrvatskim vodama, no stanovnici ugroženih pokupskih sela još ne mogu odahnuti.

“U najugroženijim naseljima, Letovaniću i Starom Brodu, borba s vodenom stihijom se nastavlja”, kaže načelnik općine Lekenik Ivica Perović.

Budući da je županijska cesta što od Žažine vodi do ugroženih naselja još pod vodom, opskrba stanovnika vodom, kruhom i drugim namirnicama organizirana je kamionima, a do kuća opkoljenih vodom i čamcima.

Zahvaljujući angažiranju još 300 pripadnika Hrvatske vojske, koji su prošle noći uspjeli učvrstiti nekoliko kilometara nasipa kod Žabna, Starog Pračna i Stare Drenčine, nije došlo do probijanja nasipa.

Stigla cisterna iz Zagreba

Vojnike i druge branitelje u subotu su obišli načelnik Glavnog stožera HV-a general Drago Lovrić i sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Oni su izrazili zadovoljstvo organizacijom i dobrom koordinacijom svih službi uključenih u zaštitu ljudi i imovine.

Grad Zagreb je, kao pomoć za stanovništvo Lekenika, ugroženo poplavama, u međuvremenu poslao cisternu pitke vode, izvijestio je zagrebački Ured za upravljanje u hitnim situacijama.

Odluku o pomoći Lekeniku donio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, na zahtjev načelnika općine Lekenik Ivice Perovića.

“Cisterna je u vlasništvu Zagrebačkog holdinga, podružnice Vodoopskrba i odvodnja, a bit će na raspolaganju općini Lekenik dok se stanje s opskrbom pitke vode na tom području ne normalizira”, navodi Kristina Martinović iz zagrebačkog Ureda.

Za Karlovac su ukinute izvanredne mjere obrane od poplave te su zamijenjene redovitima, jer vodostaj rijeka pada, doznaje se u Županijskom centru 112 u Karlovcu.

U protekla 24 sata karlovački ŽC 112 primio je više od 400 poziva građana za pomoć zbog poplave u proteklih nekoliko dana.

Kupa i Korana opadaju

Još nije poznat broj poplavljenih kuća i procjena štete na karlovačkom području, jer se tek prikupljaju prijave građana, a rok je do idućeg petka.

Glasnogovornica Grada Karlovca Ana Župančić je agenciji Hina potvrdila da građani i u subotu i nedjelju, iako je vikend, mogu doći u Gradsku upravu, gdje ih čekaju službenici s obrascima za prijavu štete.

Vodostaji Kupe i Korane opadaju, te su najmanje 90 centimetara niži nego kada su bili na vrhuncu prije dva dana.

Osamdesetak vatrogasaca na poplavljenom području građanima i dalje pomažu ispumpavanjem vode iz stambenog prostora.

Spasioci i dalje prevoze osobe liječnicima ili na posao, te dovoze hranu i pitku vodu u sela nizvodno od Karlovca, koja teritorijalno također spadaju u Grad Karlovac.

Izvor: Agencije