Pokušaj državnog udara u Crnoj Gori: Velimirović priznao

Crnogorsko tužiteljstvo za organizaciju napada tereti dvojicu ruskih kao i grupu državljana Srbije (Arhiva)

Viši sud u Podgorici prihvatio je sporazum o priznanju krivice između okrivljenog Mirka Velimirovića i crnogorskog specijalnog tužiteljstva, kojim je Velimirović priznao da je bio član kriminalne organizacije koja je planirala državni udar u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra.

On je uslovno osuđen na šest mjeseci do godinu za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

Na sudu je priznao da je kupio automatske puške, a zatim onemogućio da se unesu u Crnu Goru bacivši ih u jezero na Kosovu.

Rekao je i da je od svjedoka saradnika u tom slučaju Aleksandra Sinđelića dobio 30.000 eura za oružje koje je grupa bivšeg šefa srpske žandarmerije Bratislava Dikića trebala da iskoristi za napad.

Rusija demantirala navode

Crnogorsko tužiteljstvo za organizaciju napada tereti dvojicu ruskih kao i grupu državljana Srbije koji su u pritvoru gotovo dva mjeseca.

Rusija je demantirala da je na bilo koji način učestvovala u pokušaju državnog udara u Crnoj Gori.

Državljanin Srbije Aleksandar Sinđelić priznao je ranije crnogorskim istražiteljima da je okupio ljude te im osigurao vojnu i policijsku opremu koja bi im poslužila da se 16. oktobra navečer što brže i sigurnije domognu zgrade Skupštine Crne Gore.

Crnogorska policija je u noći između 15. i 16. oktobra uhapsila 20 državljana Srbije zbog sumnje da su izvršili krivična djela “stvaranje kriminalne organizacije” u vezi s krivičnim djelom terorizam.

Za 14 osoba je određen pritvor, dok ih je šest pušteno na slobodu.

Nakon toga je uhapšena još jedna osoba koja se, također, nalazi u pritvoru.

Izvor: Al Jazeera i agencije