Pola milijarde eura za EU poljoprivrednike

Policija vodenim topovima rastjeruje mljekare [Izvor: YouTube/Chaine de DavidTinMotion]

Evropska komisija je najavila paket pomoći ugroženim poljoprivrednicima vrijedan 500 miliona eura, od čega će najveći dio dobiti mliječni sektor, na dan velikih protesta proizvođača mlijeka u Briselu.

“Ovo je snažan i odlučan odgovor na poteškoće. Ovaj odgovor pokazuje da Komisija svoju odgovornost prema farmerima uzima ozbiljno i spremna ih je podržati s odgovarajućim sredstvima. To je naročito važno s obzirom da postoji i drugi zahtjevi prema evropskom budžetu”, rekao je potpredsjednik Komisije Jyrki Katainen, koji je predstavio paket ministrima poljoprivrede 28 zemalja članica na vanrednom sastanku u Briselu.

Katainen je dodao da će Komisija predložiti da najveći dio ovog paketa ide svim državama članicama za podršku mliječnom sektoru.

“Pri odlučivanju o distribuciji ove pomoći osigurat ćemo pravednu raspodjelu, ciljanu i učinkovitu, vodeći posebno računa o onim državama članicama koje su najviše pogođene razvojem na tržištu”, rekao je Katainen.

Zbog krize u mliječnom sektoru, koji je ugrožen većom proizvodnjom mlijeka u EU-u i manjom potražnjom na svjetskom tržištu te zbog ruskog embarga, u ponedjeljak su se u

Briselu na vanrednom sastanku okupili ministri poljoprivrede 28 zemalja članica kako bi razgovarali o mjerama za pomoć mljekarima i proizvođačima svinjskog i goveđeg mesa, koji su također u krizi.

Suzavac i vodeni topovi

Briselska policija upotrijebila je suzavac i vodene topove u sukobima sa proizvođačima mlijeka koji su traktorima blokirali grad u znak protesta zbog niskih cijena i ukidanja subvencija.

Sukobi su počeli oko podne u blizini briselskog trga Schuman, kuda je danas trebalo da prođe kolona od više hiljada traktora koji su u Brisel pristigli iz drugih dijelova Belgije, ali i Francuske, Njemačke, Holandije i drugih zemalja.

Traktori su ulazeći u grad izazvali potpuni kolaps saobraćaja, ali je policija zapriječila prilaz Schumanu bodljikavom žicom i kordonima specijalnih jedinica policije za rastjerivanje demonstracija.

Nezadovoljni farmeri su potom počeli da gađaju policiju jajima, kamenicama i petardama, a policija je uzvratila vodenim topovima i suzavcem u spreju.

Briselska policija je saopćila da su dva policajca zadobila povrede od kamenica, ali zasad niko nije uhapšen.

Bilo je i paljenja traktorskih guma, zbog čega se Schuman jednom trenutku našao u gustom oblaku dima.

Protest farmera

Hiljade farmera okupile su se u Briselu zahtijevajući od Evropske unije reakciju zbog niskih otkupnih cijena za mlijeko.

Poljoprivrednici iz svih 28 zemalja članica okupili su se ispred sjedišta Evropske unije. Veliki broj traktora zakrčio je saobraćaj u Briselu, i to u toku jutarnje špice, navodi Agencija Anadolija.

Belgijski mljekari planirali su u glavni grad Belgije dovesti čak 5.000 traktora, a dolazak prve grupe mašina već je prouzrokovao zatvaranje glavnih tunela i avenija koji vode u centar grada.

Gradske vlasti apelirale su na vozače da ne koriste automobile bez prijeke potrebe, a grad nadlijeću policijski helikopteri.

Farmeri iskazuju svoje nezadovoljstvo zbog visokih poreza i pada cijena koje su izazvane otvaranjem tržišta mlijeka početkom ove godine.

Ministri poljoprivrede EU sazvali su hitnu sjednicu na kojoj će procijeniti krizu i tražiti mjere kako bi ispunili zahtjeve poljoprivrednika.

Mljekari traže da im se vrate subvencije i ograniči uvoz mlijeka nakon što je Belgijska vlada, povinujući se propisima EU-a, posljednjih godina postepeno obustavila dotacije farmerima i otvorila tržište za uvoz jeftinog mlijeka iz inozemstva.

To je samo u ovoj godini dovelo do pojeftinjenja mlijeka od blizu 25 posto, a farmeri tvrde da im prijeti bankrot ako se ponovo ne uvede stari sistem subvencija i carina na uvozno mlijeko.

Belgijski mljekari protestirali su i krajem marta, kada su prestale važiti kvote za mlijeko, koje u EU postoje već 30 godina, a ta je mjera trebala omogućiti da se veliki evropski proizvođači mogu takmičiti s američkim i australijskim firmama na unosnom azijskom tržištu.

Vlasnici malih mljekarskih farmi, međutim, strahuju da će ih taj potez uništiti, jer ne mogu držati korak s velikim prehrambenim korporacijama.

Bosni i Hercegovini je 23. juna odobreno da bude na listi zemalja kvalificiranih za izvoz termički obrađenog mlijeka i mliječnih proizvoda, ali je krajem augusta Hrvatska uložila žalbu na odluku o izvozu.

Zagreb je tražio dodatne analize, a u Sarajevu se nadaju kako je to manji zastoj.

Belgijski mljekari planirali su u glavni grad Belgije dovesti čak 5.000 traktora, a dolazak prve grupe mašina već je prouzrokovao zatvaranje glavnih tunela i avenija koji vode u centar grada.

Izvor: Al Jazeera i agencije