Pola miliona Somalaca mora napustiti Keniju

Somalskim izbjeglicama u Keniji rečeno je kako moraju napustiti zemlju. Vlade obje države sa Ujedinjenim narodima su potpisale sporazum o njihovom povratku.

Prema odredbama dokumenta, jedan od najvećih izbjegličkih kampova bit će zatvoren u roku tri godine. Ali, brojne izbjeglice, koje su bježale od građanskog rata 90-ih, smatraju kako Somalija i dalje nije sigurno mjesto za njihov povratak.

Niko neće uvjeriti Somalijku Muminu Abdi da je njena domovina sigurna za povratak.

Ona i njeno dvoje djece su najnoviji stanovnici izbjegličkog kampa Dadaab. Stigli su u augustu, nakon što su pripadnici grupe Al-Shabab ubili njenog muža jer je odbio ugasiti cigaretu. Čak su prijetili i da će je ponovo udati.

Put mira i stabilnosti

Prema podacima Vlada Kenije i Somalije, ali i Ujedinjenih naroda, Somalija je sada na sigurnom putu mira i stabilnosti.

Sklopljen je sporazum koji podrazumijeva deportaciju 500.000 somalijskih izbjeglica iz Kenije u naredne tri godine.

Ali, Ujedinjeni narodi tvrde da niko neće biti prisiljen da napusti kampove.

“UNHCR čvrsto stoji pri svom stavu da izbjeglice same moraju donijeti odluku o napuštanju kampa. Odluka ja isključivo njihova. Mi smo ovdje da osiguramo da izbjeglice same donesu tu odluku”, kazao je Ahmed Warsame iz UNHCR-a.

Kamp Dadaab je uspostavljen 1991. godine, a namijenjen za 90.000 osoba. Sa 500.000 izbjeglica danas, pet puta više od njegovog kapaciteta, kamp je pretrpan. Izbjeglice strahuju od povratka, zbog nasilja i nesigurnosti u zemlji.

Smanjenje porcija

Životne namirnice se u kampu dijele dva puta mjesečno. Svjetski program prehrane koristi sofisticiran biometrijski sistem u odlučivanju preciznih količina za svakoga.

Međutim, prije nekoliko sedmica, ta agencija je najavila da će zbog smanjenog budžeta skresati isporuku hrane za četvrtinu.

Noor Hassan Shangola je lokalni vođa među izbjeglicama. On dobro razumije kako se oni osjećaju.

Shangola je rekao: ”Zahvaljujem se UNHCR-u i Vladi Kenije što nas je ugostila, ali kao vođa izbjeglica, ne mislim da će se veliki broj ljudi vratiti nazad. Čak sumnjam da će se bilo ko vratiti sad”.

Za ove ljude, mjesto u kojem borave kao izbjeglice i dalje je bolje od onog iz kojeg su pobjegli. 

Izvor: Al Jazeera