Polarne hladnoće prijete Kanadi i SAD-u

Kanadske vlasti upozorile su stanovnike nekoliko pokrajina na zahladnjenje koje dolazi (Reuters)

Kanadu i sjever Sjedinjenih Američkih Država u ponedjeljak je zahvatio novi val hladnoće, a meteorolozi u narednih nekoliko dana najavljuju veoma niske temperature i polarnu hladnoću, prenose agencije.

Nakon vikenda s puno snijega i ledene kiše, na aerodromima u Torontu i Montrealu stanje je teško, jer je više desetaka letova otkazano, a stotinjak ih kasni.

Kanadske su vlasti upozorile stanovnike nekoliko pokrajina na zahladnjenje koje dolazi, pozvavši ih da poduzmu sve potrebne mjere zbog temperatura koje će se spustiti i do minus 20 Celzijevih stepeni.

Ekstremno hladno bilo je na istoku Quebeca, u Novoj zemlji, Novom Brunswicku, centralnom Ontariju, Manitobi te u Alberti.

Obilne padavine

U ponedjeljak se temperatura u Ottawi spustila na minus 18 stepeni, u Winnipegu je izmjereno minus 23, Green Bayu (američka država Wisconsin) minus 19, a u Chicagu minus 17 stepeni.

Vremenske prilike pogoršat će se u utorak i u narednih nekoliko dana.

Dijelove Kanade i SAD-a zahvatit će obilne snježne padavine i još veća hladnoća.

“Arktičko zračno strujanje zahvatit će Quebec, gdje će se temperature, uz pomoć vjetra, spustiti na minus 38, a negdje i do minus 45 stepeni”, navodi se u upozorenju.

Izvor: Agencije