Polemika o prijedlogu za amnestiju u Rusiji

Putinova amnestija dovela bi možda do oslobađanja pripadnica punk skupine Pussy Riot, ali ne i Mihaila Hodorkovskog, naprimjer, kažu savjetnici (AFP)

Savjetnici za ljudska prava ruskog predsjednika Vladimira Putina kritizirali su u srijedu njegov prijedlog za amnestijom dijela zatvorenika u povodu obilježavanja 20. obljetnice ruskog ustava, tvrdeći kako je previše ograničen da bi pridonio popuštanju društvenih napetosti.

Putinova amnestija uključuje krivično djelo huliganstva, a dovela bi možda i do oslobađanja dvije zatvorene pripadnice punk skupine Pussy Riot, osuđene zbog izvođenja punk “molitve” protiv Kremlja u moskovskoj katedrali. 

‘Politički zatvorenici’ ostaju iza rešetaka

No, članovi Putinova vijeća za ljudska prava kažu da bi se nacrtom zakona, koji je Kremlj u utorak poslao Parlamentu, omogućilo oslobađanje premalog broja zatvorenika, prenosi Hina.

Nekoliko ljudi koje Putinovi kritičari smatraju političkim zatvorenicima, uključujući bivšeg naftnog tajkuna Mihaila Hodorkovskog, ostali bi iza rešetaka.

Osim toga, ne bi bilo oprosta za one osuđene zbog sudjelovanja u masovnim prosvjedima uoči treće Putinove predsjedničke inauguracije prošle godine.

Putinova mjera tolerancije prema disidentima

Obuhvat amnestije bit će mjera Putinove tolerancije prema disidentima, u vrijeme kada Rusija za manje od dva mjeseca ugošćuje zimske Olimpijske igre u Sočiju, što je događaj koji će skrenuti međunarodnu pozornost na stanje ljudskih prava u toj zemlji.

Ukupno 1.335 osuđenika ili samo 0,5 posto trenutno zatočenih osoba u Rusiji moći će izaći na slobodu, rekao je član vijeća Andrej Babuškin.

Prijedlog neće uspjeti “obnoviti povjerenje u institucije u dijelu javnosti koji je prema njima najkritičniji”, zaključio je Babuškin.

Izvor: Agencije