Oglasi

Policajci će testirati novu hrvatsku pušku

MUP Hrvatske će 15. oktobra dobiti prvih sto pušaka HS Produkta i testirati ih u četiri policijske uprave.
Direktor HS Produkta Pavlin kazao je da je riječ je o novoj pušci  VHS-K2 prilagođenoj policajcima hs-produkt.hr

Ministar unutrašnjih poslova  Hrvatske Davor Božinović i direktor karlovačke kompanije HS Produkt Željko Pavlin u utorak su potpisali sporazuma o poslovnoj saradnji na testiranju i ispitivanju nove hrvatske puške.

Prema sporazumu MUP će 15. oktobra dobiti prvih sto pušaka HS Produkta i testirati ih u četiri policijske uprave nakon čega se očekuje isporuka hiljadu pušaka s predloženim doradama hrvatskim policajcima.

"Sporazumom bi se trebao zaokružiti ciklus suradnje između ministarstva koja se bave sigurnosnim pitanjima i namjenske industrije u cilju proizvodnje što boljeg i konkurentnijeg proizvoda", kazao je prilikom potpisivanja Božinović.

Daljni razvoj hrvatskog naoružanja

Direktor HS Produkta Pavlin kazao je da je riječ je o novoj pušci  VHS-K2 prilagođenoj policajcima za koju očekuje da će nakon testiranja postati standardno oružje hrvatske policije. Testiranje će, smatra, omogućiti daljnji razvoj i ispitivanje hrvatskog naoružanja i u konačnici opskrbljivanje hrvatske policije s hrvatskom puškom.

Dodao je da HS Produkt, najveći izvoznik vojne opreme u Hrvatskoj, godišnje proizvede od 500 do 600 hiljada pištolja te od 10 do 20 hiljada pušaka te izveze roba u vrijednosti preko 100 miliona eura. HS Produktovo oružje koriste primjerice policajci u Albaniji, BiH, Indoneziji, Iraku, Tunisu i Maleziji.

Izvor: Agencije