Policajci iz Federacije BiH traže bolje uvjete za penzije

Nekoliko stotina policajaca iz sedam kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine protestovalo je ispred zgrade Parlamenta FBiH u Sarajevu.

Zahtijevaju da se u Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju, koji je na dnevnom redu današnje sjednice Parlamenta, uvrsti amandman kojim se garantuje da će se penzionisanje policijskih djelatnika rješavati posebnim zakonom.

Tvrde da je trenutni prijedlog za njih diskriminatoran i da se njime predviđa smanjenje penzija.

Uprkos zvaničnom prijedlogu, najavljeni novi Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju nije prva tačka dnevnog reda današnje vanredne sjednice Predstavničkog doma, koja je u toku Sarajevu.

Bez hitnog postupka

Zastupnici nisu prihvatili ni prijedlog da taj zakon bude razmotren po hitnom postupku, kako je predlagala Vlada Federacije.

Za Vladin prijedlog glasali su zastupnici vladajućih Stranke demokratske akcije i bloka stranaka predvođenih Hrvatskom demokratskom zajednicom Bosne i Hercegovine, ali ne i treći koalicijski partner u vlasti, Savez za bolju budućnost Bosne i Hercegovine, čiji su zastupnici bili protiv ili suzdržani, kao i članovi opozicijskih stranaka, javlja Fena.

Osim policajaca, iz federalnog Udruženja penzionera protive se mogućnosti da, kako navode, bilo koja kategorija bude privilegovana.

Traže usvajanje predloženog zakona i najavljuju masovne proteste ne dođe li do toga.

I iz sindikata policije, koji je organizovao proteste, pojašnjavaju razloge nezadovoljstva: “Ovaj zakon određenoj kategoriji ljudi uvećava mirovine. Mi smo pristali da dođe do umanjenja mirovina policije negdje 5 do 15 posto. Samo smo tražili da u zakon uđe jedna rečenica gdje će nam garantirati da neće sutra neko tražiti ustavnost tog zakona”, istakao je Dragan Škulj, predsjednik Saveza sindikata policije FBiH.

“Smanjenje mirovina od 5 do 15 posto, a naročito u kantonima gdje je plata 500–600 maraka? Kada se to umanji za 30 posto, i sami znate koliku će oni imati mirovinu”, dodao je Škulj.

Izvor: Al Jazeera i agencije