Policija Albuquerqueja optužena za ubistva

Ministarstvo pravosuđa SAD-a optužilo je policiju grada Albuquerqueja, u saveznoj državi New Mexico, za upotrebu prekomjerne sile i kršenje ustavnih prava građana. Federalni istražioci proveli su istragu o 37 incidenata od 2010. godine, u kojima su život izgubile 23 osobe.

Otac Kennetha Ellisa III, koga je policija Albuquerqueja ubila 2010. godine, osjetio je olakšanje kad je čuo riječi pomoćnice državnog tužioca Jocelyn Samuels.

“Utvrdili smo da su policajci koristili smrtonosnu silu protiv osoba koje nisu predstavljale direktnu opasnost ili prijetnju – ni njima, ni drugima – te protiv osoba koje su predstavljale opasnost samo sebi”, kazala je.

Kenneth Ellis III ubijen je dok je držao pištolj uperen u svoju glavu. Bio je veteran rata u Iraku i bolovao od posttraumatskog stresnog poremećaja. Životna misija njegovog oca danas je borba za reformu policije.

“Siguran sam da nas gleda i da je ponosan na svog oca”, kaže Kenneth Ellis stariji.

Bijes javnosti

Federalna istraga pokrenuta je 2012. godine, ali tek je objavljivanje snimka prošlog mjeseca izazvalo bijes javnosti u Albuquerqueju.

James Boyd bio je beskućnik i psihički bolesnik. Policajci su ga ubili iz neposredne blizine. U rukama je držao noževe. Snimak je izazvao proteste na ulicama, uključujući 12-satne demonstracije prije dvije sedmice, kada je policija okupljene rastjerala suzavcem.

Nakon izvještaja Ministarstva pravosuđa, gradonačelnik i načelnik policije prvi put su priznali greške. Ali članovima porodica žrtava nisu ponudili izvinjenje.

“Te porodice doživjele su tragediju. Naš cilj je smanjiti mogućnost dešavanja takvih incidenata i pobrinuti se da naši policajci reaguju na odgovarajući način. To nam je cilj”, rekao je Gorden Eden, načelnik policije Albuquerqueja.

Naredni korak su razgovori između Ministarstva pravosuđa i policije Albuquerqueja o provođenju reformi. Mnogi u tom gradu kažu da su izgubili povjerenje u lokalnu upravu i policiju, ali priznaju da je napravljen korak naprijed.

Izvor: Al Jazeera i agencije