Oglasi

Policija demantira prisluškivanja u Srbiji

Profesori bezbjednosti ocjenjuju da je pozadina afere samo marketniški potez vrha vlasti.

Direktor policije Srbije Milorad Veljović tvrdi da policija nije prisluškivala predsjednika te zemlje. Ipak, najavljuje da će foromirati posebnu komisiju kako bi se istražili navodi o prisluškivanju.

Profesori bezbjednosti ocjenjuju da je pozadina afere samo marketniški potez vrha vlasti, izvještava iz Beograda reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Istraga o tome ko je zatražio listing razgovora predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i ministra odbrane Aleksandra Vučića bit će pokrenuta do kraja sedmice, kažu u policiji.

"Prisluškivanje ne postoji, niti je prisluškivanja bilo. Tražiti listing i prisluškivati su različite stvari. Neću ni da napadam, ni da branim nikoga. Formiraću komisiju i sve ćemo proveriti", kazao je Veljović.

Vicepremijer Aleksandar Vučić optužio je načelnika kriminalističke policije Rodoljuba Milovića da je potpisao nalog za njegovo prisluškivanje, odnosno za uzimanje listinga njegovog broja telefona.

Dačić najavio smjene

Milović demantira takve tvrdnje, a kada je zatražio da vidi dokument koji je navodno potpisao, u njega nije imao uvid.

"Istragom bi trebalo da se utvrdi ko je izdao nalog za praćenje telefonskih razgovora. Rezultati istrage trebalo bi da pokažu i od kada se prisluškuju telefoni Nikolića i Vučića", izvještava Kostić.

Profesor sa Fakulteta za bezbednost u Beogradu Zoran Dragišić smatra da se u ovom slučaju ne radi o prisluškivanju, već o marketinškom triku nove vlasti.

Informacija o prisluškivanju najviših zvaničnika u Srbiji izazvala je brojne spekulacije o mogućim motivima i počiniocima.

Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je najavio da će smijeniti vrh policije ako se ispostavi da su predsjednik Nikolić i ministar Vučić zaista prisluškivani.

Ova afera gurnula je u drugi plan jedan od najvećih poslova na kojem radi policija, a to je istraga 24 sporne privatizije, koju je zatražila i Evropska unija (EU). Istovremeno, policiju Srbije očekuje izbor novog direktora, pošto je dosadašnjem istekao mandat.

Veljović je najavio da će se ponovo kandidirati na tu funkciju.

Izvor: Al Jazeera